Foto GaleriEkonomiTürk şirketlerinin notunu açıkladı

Türk şirketlerinin notunu açıkladı

1 / 12 Türk şirketlerinin notunu açıkladı
28 Ağustos 2013 - 14:19

Standard&Poor's dünyanın en büyük uluslararası derecelendirme, yani reyting kuruluşlarından biri. İşi ülkelere,  şirketlere ve KOBİ’lere not vermek. Başka bir deyişle reytinglerini ölçmek. Bunu yaparken kullandığı kriterler var elbette. Ancak reyting kuruluşlarının değerlendirilmeleri ve verdikleri notlar zaman zaman tartışma konusu oluyor. Özellikle 2009 küresel krizi bu kredi kuruluşları açısından da bir kırılma noktası oldu. Çünkü yüksek kredi notlarına sahip birçok Avrupa ülkesinin krize girmesi herkesi şaşırttı.
Türkiye’de de reyting sık sık gündeme gelen bir konu. Eleştirilerin ortak noktası ise Türkiye’ye haksızlık yapıldığı yönünde, En son 2012 yılında S&P ile bir tartışma yaşanmıştı. Not artışı beklenirken S&P’nin notumuzu ‘’pozitif’’den ‘’dureağan’’a düşürmesi tepki çekmişti. Kamu borcuyla ilgili hesaplama yöntemi de eleştiri konusu olmuştu.
S&P’nin, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EEMEA) bölgesinin başında bir Türk kadını var; Zeynep Holmes. 2006 yılında baş analist olarak girdiği S&P’de, bugün hem EEMEA bölge sorumlusu hem de Türkiye müdürü olarak görev yapıyor. Bugüne kadar hiç yayın organına röportaj vermeyen Holmes, sessizliğini Para Dergisi için bozdu. Holmes, reyting ölçümünün kriterlerini ve not sürecinin detaylarını anlattı. Türkiye’de yapılan eleştirilere ise ‘’127 ülkeye not veriyoruz. Bugüne kadar itiraz etmeyeni görmedik’’ diyerek yanıt veriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)