Foto GaleriEkonomiTürk şirketlerinin notunu açıkladı

Türk şirketlerinin notunu açıkladı

4 / 12 Türk şirketlerinin notunu açıkladı
28 Ağustos 2013 - 14:19

Değerlendirme kriterleri nelerdir?
Bu konuda beş ana kriter bulunuyor. Bunların başında politik skor geliyor. Bunun içinde ekonomi, yönetme becerisi, şeffaflık ve devlet kurumlarının uyumu yer alıyor. İkincisi ekonomik skordur. Bunun içinde kişi başında düşen milli gelir önemli bir unsurdur. Üçüncü sırada yer alan harici skor ise ödemeler dengesi ve cari açığı kapsıyor. Mali skor, bütçe disiplinini yansıtıyor. Son oalrak da para politikasıdır. Bu da bir ülkenin kendi parasını yönetebilmesi ve devalüasyon yapabilmesi anlamına geliyor.
Peki ülke notuna nasıl karar veriliyor?
Politik ve ekonomik skor, birlikte profil veriyor. Diğer üçü de esneklik ve performans profilini veriyor. Burada komite kararıyla nihai reyting çıkıyor. Ülke analistleri gözden geçirme döneminde Türkiye’ye gelirler. Bu yılda bir kez yapılır. Ankara’da resmi kuruluşlarda görüşmeler yapılır. Bilgi ve veriler alınır...
Sonunda rapor haline getirilir ve komiteye sunulur. Komite, raporu inceler ve analistlere çeşitli sorular sorar. Bazen tartışmalar olur Tekrar geriye dönüp o ülkenin kurumlarına sorulur. Sonunda oylama gidilir ve reyting çıkar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)