Ana SayfaHisse Öneri ListesiEsas faaliyet karı yüksek 17 hisse---

Esas faaliyet karı yüksek 17 hisse

2 / 6
Esas faaliyet karı yüksek 17 hisse
05 Aralık 2016 - 12:36 www.borsagundem.com

"ESAS FAALİYET KÂRI ÖNEMLİ"

Esas faaliyet karının şirketin faaliyet konusu olan işlerinden elde ettiği gelirlerden faaliyetleri ile alakalı giderlerin bu gelirlerden çıkarılması sonucunda oluşan kar olarak tanımlamanın mümkün olduğunu belirten Gedik Yatırım Danışmanı Ceren Bakçay, esas faaliyetlerinden kaynaklanan kâr olan esas faaliyet kârının şirketleri incelerken, faaliyetlerinin ve işletmenin genel durumunu göstermesi açısından çok önemli olduğunu hatırlatıyor. Şirketin faaliyet gösterdiği alanda başarısını ölçmeye yarayan esas faaliyet kârının hisse seçiminde de en önemli kriterlerden biri olduğunu belirterek, “Şirketin satışlarının ortaklık yapısının yönetiminin ve işletme ile ilgili temel gider kalemlerinin yönetim kalitesini anlamamıza ve işletmenin operasyonel faaliyetlerinin gidişatı konusunda bize önemli fikirler vermektedir. Hisse seçiminde işletmenin mali durumunu analiz etmek için finansal sonuçlarını incelemek gerekir. Bu inceleme esnasında dikkat edilmesi gereken temellerin başında da esas faaliyet kârı ve gelişimi gelmektedir. Esas faaliyet kârı düzenli bir artış gösteren ve istikrarlı bir yapıda olan şirketlerin seçilmesi daha doğru olur” diyor.

Bakçay’a göre, operasyonel taraftaki faaliyetleri olumlu giden ve bu faaliyetlerden kaynaklı kârı artış gösteren hisseler uzun vadeli yatırım için düşünülebilir. Ancak hisse senedi yatırımında sadece esas faaliyet kârı ve gelişimine bakarak bir yatırımda bulunmak çok doğru bir strateji değil. Hisse seçiminde şirketin bilanço yapısı, borçluluk durumu, şirketin faaliyet gösterdiği sektörün genel durumu, döviz yükümlülüğü veya varlığının bulunup bulunmaması, şirketin yatırımları ile temettü ödemesi ve ödenen temettülerin sıklığı, verimliliği gibi birçok konunun dikkate alınması gerektiğini de belirterek şu örneği veriyor:

“Esas faaliyetlerinden olumlu sonuçlar neticesinde yüksek faaliyet kârı açıklayan bir şirket, yüksek faiz ödemesi, yüksek döviz borçluluğu gibi nedenlerle bu kârı net kârına yansıtamıyor ise bu durum şirket ve hissenin performansı açısından olumsuz bir gelişme olacaktır. Çünkü şirketler net kârları üzerinden temettü ödüyorlar. Gerçekleştirilen faaliyetlerinden elde edilen kârın net kâr kalemine yansıması gerekiyor.”

Bakçay’a göre Emlak Konut GYO, Trakya Cam, Aygaz, Tümosan, Aselsan, Tofaş Fabrika, Vestel Beyaz Eşya, Tuborg, Selçuk Ecza ve Bolu Çimento özellikle satışlarını ve esas faaliyet karını yükseltebilmiş alıma uygun hisseler arasında yer alıyor. (İdil Taraklı / Para Dergi)


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)