Ana SayfaPiyasaDöviz açığı ve fazlası olan 20 şirket---

Döviz açığı ve fazlası olan 20 şirket

2 / 3
Döviz açığı ve fazlası olan 20 şirket
19 Eylül 2016 - 10:48 www.borsagundem.com

DÖVİZ ETKİSİ

Piyasalarda genel konjonktür böy­leyken, döviz kurunda yaşanan ve yaşanması muhtemel oynaklıklar döviz pozisyonu bulunan şirketler üzerinde önemli etkiye sahip oluyor. Bir şirketin döviz fazlası veya açığının olması, esas faaliyet ve net kârının kur gelişmele­rinden hangi ölçüde etkileneceğini belirliyor. Net yabancı para pozisyonu pozitif olan yani döviz fazlası olan şir­ketler, TL değer kaybedip kur yükseldiğinde kur farkı geliri anlamına gelen 'kambiyo kârı' kaydediyor. TL değer kazanıp kur düştüğünde ise kur farkı zararı yani 'kambiyo zararı' yazıyor. Net yabancı para pozisyonu negatif olan, kısaca döviz açığı bulunan şirketler için de tam tersi durum söz konusu. Kur yükseldiğinde kur farkı zararıyla karşıla­şan bu şirketler, kur düştüğünde ise kur farkı geliri elde ediyor. Ancak şirketlerin döviz riskine karşı türev enstrümanlarla risk yönetimi (hedge) yaparak zararı düşürebildiklerini de hatırlatalım.


YATIRIMCILAR NE YAPMALI?

Şirketlerin kârının ne ölçüde deği­şim göstereceği hisse fiyat performan­sının en önemli belirleyicisi olduğun­dan, kur hareketlerinin kârlılığa etkileri önem arz ediyor. Ancak Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan'a göre, yatırımcılar açısından net yabancı para pozisyonu tek başına yeterli bir kriter olmamalı. "TL'deki değer kayıpları ihracat odaklı şirketleri, TL'deki değer­lemeler ise ithalat yapan şirketleri ön plana çıkarabilir" diyen Gürcan, bu nedenle şirketin ihracat ağırlıklı mı yoksa ithalat ağırlıklı mı çalıştığının, gelir ve maliyetlerinin hangi para cin­sinden olduğunun da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • volki18 Kasım 2016 09:11

    THY nin 7milyar $ döviz açığı var ve listenin tepesinde olması gerekirken ilk 20 de bile yok. Komedi ! Kim hazırlıyor bu saçma çalışmaları, ergen finansçılar mı :)

  • ismail27 Eylül 2016 20:30

    yalan söylemeyin bari ya.

  • selami27 Eylül 2016 20:29

    vestel gırtlağına kadar borçlu bir kere.

  • çakal carlos19 Eylül 2016 18:54

    borsa bin puan artınca hemen alınacak hisse haberleri veriliyor. borsa dipteyken alın diyen yok

  • tamer tamer19 Eylül 2016 16:17

    bunların verileri özürlü kim hazırlar bilemiyorum hep yanlış bilgi

  • yuh19 Eylül 2016 14:27

    algyo'yu unutmuşsunuz. gerçi tüm yatırımcılar unuttu. Hisse olması gereken fiyatın 3'te biri bile değil ama gene de siz nutmayın ayıptır. Merkez Bankası'ndan bile daha sağlam şirket :)

  • melih demir19 Eylül 2016 11:50

    sarkuysan nerede..şirket yönetimini içten bilgili hisse alımlarıyla ele geçiren içten bilgili organize ekip*hisseleri anormal payrtışı içinde**bu para nerden böyle**