Ana SayfaPiyasa2016'nın favori hisseleri---

2016'nın favori hisseleri

11 / 11
2016'nın favori hisseleri
07 Ocak 2016 - 11:09 www.borsagundem.com

2016 YILINDA YILDIZI PARLAYACAK HİSSELER

Veriler 17 Aralık itibariyle hesaplanmıştır.
2016 yılında öne çıkan şirketler bir değer yatırım gurusu olan Joseph Piotroski'nin F Skoru modelinin BIST 100'e uygulanması ile oluşturulmuştur. Piotroski, tarafından oluşturulan F skoru, her biri 1 puanı temsil eden dokuz kriterden oluşmakta ve toplamda 0 ile 9 arasında bir değer alarak firmaları güçlü ve zayıf değer hisseleri olarak sıralamaktadır. Sıfıra yaklaşan F skoru zayıf değer hisselerini, dokuza yaklaşan F skoru ise güçlü değer hisselerini göstermektedir. Bu kriterler, şirketin karlılığını, finansal riskini ve faaliyet etkinliğini ölçmeye yöneliktir. Piotroski'nin F skor tablosu üç ana grup ve toplam dokuz kriterden oluşmaktadır: Hisse senetleri her bir koşulu sağlarsa 1, sağlayamazsa 0 puan almaktadır.
Piotroski'nin modelini BİST 100’e uyguladık ve 2016’nın 8 yıldız hissesine ulaştık
Piotroski'nin modeli dokuz skordan oluşuyor. Ancak biz bunu BIST 100'e uyguladığımızda dokuz kriter, dokuz puan sınırını esnettik. Puanlamaya üç kriter daha ekleyip toplam 12 kriter üzerinden firmaların en az yedi ve üzerinde puan alması şartını aradık. Piotroski ise dokuz kriter üzerinde dokuz puan olarak belirlemişti. Bizim puanı en az yedi şeklinde belirlememizin nedeni ise BIST 100'de bu kriterleri sağlayan hisse sayısının çok az olması. Öte yandan puan kriterinin yanında modele büyüme ve değer kriterlerini de ekledik. Böylece beş farklı kategori ve 17 faklı kritere göre 2016'nın yıldız hisseler listesi oluştu, işte beş farklı kategori, 17 kriter ve 8 hisse:

2015 HİSSE PERFORMANSIMIZ
Fortune Türkiye olarak her yıl analiz yaptığımız kritere göre 10 hisse belirleyerek bu hisselerin yıllık performansını değerlendiriyoruz. Belirlediğimiz hisseleri oluştururken önümüzdeki dönemdeki beklentileri ve trendleri göz önüne alıyoruz. Geçtiğimiz yıl belirlediğimiz 10 hisse, BIST 100 Endeksi'nin üzerinde getiri sağladı. Borsa İstanbul Endeksi, yıl içinde en düşük 69 bin 190 seviyesini görürken en yüksek B4 bin 529'u test etti. Endeks 15 bin puanlık bir marjda dalgalandı. Endeks, 17 Aralık İtibariyle yüzde 8,8'lik değer kaybı yaşamış bulunuyor. Bizim belirlediğimiz 10 hisse İse aynı tarih itibariyle yüzde 18,09 oranında getiri sağladı. Bununla birlikte modellemeyi her ay güncelleyerek listeyi gözden geçirenlerin performansı yüzde 27'lere kadar çıktı. Bu da gösteriyor ki dinamik hisse modellemesiyle hareket edilmesi getiriyi artırma potansiyelini yükseltebilmekte. Şirketlerin yıllık performanslarının yanı sıra üçer aylık performanslarını da göz önünde bulundurmalı. Böylece İstikrarlı büyüme ve güçlü finansal yapının sürdürülebilirliği oluşturulan hisse senedi portföylerinin de getirişini artırmaya İmkan verecektir.

Joseph Piotroski kimdir?

Joseph Piotroski, bir değer yatırım gurusudur. 2000 yılında Chicago Enstitüsü Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak kariyerine başladı. "Değer Yatırım: Kazanan ve Kaybeden Hisseleri Ayırmak İçin Tarihsel Finansal Tablo Bilgilerinin Kullanımı" başlıklı makalesi İle dikkatleri çekti. Önerdiği dokuz kriter ile S&P 500'ün kazancının üzerinde getiri hedefini yakaladı. Muhasebe tabanlı hisse seçim modelini ortaya koydu. Piotroski bulguları SmartMoney gibi büyük mali yayınlarda kullanıldı. Halen Stanford Üniversitesi Graduate School'da muhasebe dersleri veriyor.

QPS nedir?

QPS, Queenstocks Portfollo Selection, web tabanlı portföy seçim programıdır. Bu program, hisse senedi seçim süreçlerini etkinleştirmek ve hisse senedi yatırımlarında getirilerini maksimize etmek için hazırlanmıştır. Programla temel ve teknik analiz kriterleri kullanılarak yatırımcının kendisinin belirlediği kriterlerle farklı modeller geliştirilebilmekte ya da programda var olan modellerden tercihler yapılarak portföy oluşturabilmekte. Ayrıca oluşturulan modellerin başarısını test edebilmek amacıyla geçmişe dönük uygulamada bulunabilmek mümkün. Oluşturulan farklı modellemelerin geçmişe dönük performansını kıyaslama imkanının bulunması yatırımcıların ideal yatırım tarzını yakalamasına imkan sağlayabilmekte. Biz de oluşturduğumuz modeli, bu programın geriye uygulama fonksiyonunu kullanarak test ettik. Listede yer alan hisselerin gelişim seyrini ve performansını da yine bu program ile takip edeceğiz. Fortune Dergisi

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)