Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda kritik eşik 3.75 TL---

Dolarda kritik eşik 3.75 TL

3 / 4
Dolarda kritik eşik 3.75 TL
23 Ekim 2017 - 14:40 www.borsagundem.com

"BEKLE-GÖR DÖNEMİ"

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş ise, yılsonuna kadar dolar/TL tahminlerinin 3.66, 2018 sonunda 3.90 TL, euro/TL içinse sırasıyla 4.3172 TL ve 4.60 TL’de bulunduğunu söylüyor. Yılsonuna kadar geçecek süreçte herkesin kurlardaki harekete odaklandığına dikkat çeken Demirtaş, buna karşın stabil bir piyasa beklediğini belirtip nedenlerini şöyle açıklıyor:

“Burada biz hep reel efektif kur endeksine bakıyoruz. Şu anda reel efektif kur (sepet bazında) 89-90 seviyesinde. Yani TL değer kazanmadı, hatta kaybetmeye devam ediyor. Bu aynı zamanda 2003 yılından bu yana en düşük seviyelere çok yakın. Şu anda TL ciddi baskı altında. Ama vatandaşın gözünde doların çok daha yüksek seviyelerde olması gerekiyor. Dolar hareket etmedi gibi geliyor ama enflasyona baktığımızda kurun ciddi baskı altında olduğunu görüyoruz. Bu nedenle piyasalarda dinlenme olasılığını yüksek görüyorum. Ekonomide dördüncü çeyrek ve 2018 ilk çeyreğinde biraz bekle gör dönemi yaşayacağız gibi geliyor. Kamu kesiminden teşvik verilse bile bunun 2018’in ikinci yarısından itibaren olma ihtimali kuvvetli.

Türkiye mali olarak o kadar sağlıklı ki hükümet isterse bunu seçimlere kadar götürebilir. Bugün borç devletin değil özel sektörün üzerinde. Bizim ana varsayımımız ise, hükümetin adım atmak için bir altı ay durabileceği yönünde. Çünkü bir ilaç verildi (KGF) ve ilacın etkisi geçiyor. Şimdi hemen ilaç verirsen iyileşmeyi gözleyemezsin. Vücudun fonksiyonları nasıl olacak mart veya nisan ayma kadar göreceğiz. Bu süreçte biz reel ekonomiyi izliyoruz.” 

Yakın vadede Türkiye’nin risklerine de dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Jeopolitik gelişmeler önemli. Kuzey Irak, ABD ile vize krizi sonrası olan ilişkiler önemini koruyacak. Bir de ekonomik büyümeye ilişkin veriler takip edilecek. Bu arada ilk dokuz ay çok iyi geçti bunu da vurgulamak lazım. Ayrıca Fed’in faiz artış politikası ve global likidite koşulları Türkiye dahil tüm dünya için önemini koruyacak. Bu süreçte Türkiye’nin ekstra faizini düşürmeye yeltenmemesi gerekiyor. Düşürürse kur artar. Bu ortamda, ABD faizleri yükseldikçe bizde de TL’nin değer kaybetmesini beklemek mümkün.

İçerde ise, özellikle büyüme tarafına bakacağız önümüzdeki dönemde vergi artışlarının etkisini gözlemlemeye çalışacağız. Ancak içerde kurlar açısından agresif olacak bir dönemde değiliz. Şu anda öngörmüyoruz ama global likiditede geri çekilme yaşanırsa yeni bir senaryo ortaya koymamız lazım.” 

Ekonomik büyümede bir miktar yavaşlama yaşanacağına da dikkat çeken Demirtaş, bu ortamda Türkiye’nin 2017 yılını yüzde 5.4, 2018’i yüzde 4.1 büyüme yakalayacağını, enflasyonun ise sırasıyla yüzde ve 8.50 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)