Ana SayfaPiyasa11 aracı kurum 51 hisse öneriyor---

11 aracı kurum 51 hisse öneriyor

2 / 9
11 aracı kurum 51 hisse öneriyor
30 Nisan 2018 - 11:50 www.borsagundem.com

HİSSE AĞIRLIKLARI DEĞİŞTİ

Son dönemde birçok aracı kurumun model portföyünde banka hisselerinin ağırlığını düşürmesi dikkat çekiyor. Ünlü&Co Araştırma Bölümü Direktörü Muharrem Gülsever, bankalardaki potansiyelin uzun süredir azaldığı görüşünde. "Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanan halka arzlarla birlikte bankacılık dışı kesimin endeks ağırlığının daha da artmasını öngörüyoruz" diyen Gülsever, bu değişimin yapısal olduğunu ve orta vadede devam etmesini beklediklerini söylüyor.

A1 Capital Menkul Değerler'in 15 hisseden oluşan model portföyünde sadece bir banka hissesi var. A1 Capital'den Vahap Taştan, yükselen enflasyonun bankaların kâr marjları üzerinde baskı yarattığını ve bu nedenle portföydeki banka ağırlığını uzun zamandır düşük tuttuklarını söylüyor. Taştan, "Birim mevduat-birim kredi faiz makasının daralması banka kârlarını baskılıyor. Büyüyen sanayi şirketleri ise daha güçlü kâr beklentileri yaratıyor" diyor. Vahap Taştan, bu çerçevede yatırımcılara, sanayi hisselerinde ağırlığı daha yüksek tutmaları önerisinde bulunuyor.

RİSKLER VAR

Global Menkul Değerler'in 10 hisseli model portföyünde de sadece iki banka hissesi yer alıyor. Global Menkul'den Rıdvan Baştürk, 2018'in başından itibaren borsada bankacılık endeksindeki kayıpların sanayi endeksindeki kayıplardan fazla olduğunu ifade ediyor. Baştürk, bankaların cazibesinin sanayi hisselerine göre azalmasının nedenlerini ise şöyle sıralıyor: "2018'de küreselde borçlanma maliyetlerinin yükselişe geçmesi ve Türkiye özelinde geçmiş dönemde gerçekleşen kuvvetli kredi büyümesine karşılık mevduat tabanının yetersiz kalmasıyla mevduat faizlerinde yukarı yönlü baskı var. Artan faizlerde bankaların borçlanma maliyetleri üzerinde olumsuz etki yaratıyor. 2018'de büyük merkez bankalarının geçmiş yıllara göre daha sıkı politika izleyeceklerini düşünürsek, bu durum faiz oranlarını yukarı çekmeye devam edebilir. Son dönemde birkaç holdingin kredi yapılandırma talepleri ile siyasi ve jeopolitik riskler de banka hisselerinde baskı oluşturuyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)