Ana SayfaGündemABD'de seçim sonuçlarının gecikmesi güvenlik tehdidi mi---

ABD'de seçim sonuçlarının gecikmesi güvenlik tehdidi mi

3 / 6
ABD'de seçim sonuçlarının gecikmesi güvenlik tehdidi mi
23 Kasım 2020 - 05:47 www.borsagundem.com

Ulusal güvenliği nasıl etkiliyor?

Bu gecikmenin ABD'nin ulusal güvenliğine ilişkin kaygıları da beraberinde getiriyor.

Biden'ın geçiş sürecinin kıdemli danışmanlarından Yohannes Abraham, "Gizli ve kritik operasyonlarla ilgili bilgilere erişimin geciktiği her gün Amerikan halkının ulusal güvenliği de risk altına giriyor" uyarısını yaptı. 

Tüm bu uyarılara rağmen Cumhuriyetçi Parti kanadında bu duruma ses çıkaran çok da fazla isim yok. Ancak son dönemde geçiş döneminin başlatılması çağrısı yapan isimler ortaya çıkmaya başladı. 

Senato'nun kıdemli üyelerinden Chuck Grassley, Trump'a Biden'ın günlük istihbarat raporuna erişimine izin verme çağrısı yaptı. 

Parti'nin bir diğer öne gelen Senatörlerinden Lamar Alexander da Biden'ın yeni başkan olma ihtimalinin çok yüksek göründüğünü ve bu nedenle de Trump'ın "yumuşak geçiş bir dönemi" için gerekli tüm imkanı sunması gerektiğini söyledi. 

Yapılan çağrılarda da bahsi geçen en önemli belgelerden birisi ABD istihbarat kurumlarından gelen en güncel bilgileri içeren rapor. Normal şartlar altında çok gizli ibaresiyle başkana her gün sabahtan sunulan bu rapora, seçimlerin ardından başkan seçilen kişinin de erişimine izin veriliyor. 

Kanunlar gereği, raporu bir araya getirip Başkan'a sunan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) bunu yeni başkana iletebilmesi için Trump'ın Biden'ın seçimi kazandığını kabul etmesi gerekiyor. 

Bu da federal yapının bürokratik işlemleriyle uğrayan Genel Hizmetler İdaresi (GSA) üzerinden yapılıyor. Trump'ın Biden'ın kazandığını kabul etmesiyle GSA'nın da bunu kayıtlara geçirmesi şart koşuluyor. 

Normal şartlar altında tamamen bir formaliteden ibaret olan bu işlem, Trump'ın seçim sonuçlarını kabul etmemesi ve herhangi bir kanıt ileri sürmeden seçimlere usulsüzlük karıştırıldığını iddia etmesinden dolayı henüz yapılabilmiş değil. 

Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, geçen hafta yaptığı açıklamada, 2020 seçimlerini Biden'ın kazandığının netleşmesi halinde geçiş döneminin de profesyonel bir şekilde yapılacağını söyledi.

O'Brien, seçimi Biden'ın kazandığını net bir şekilde söylemekten kaçındı ancak "açıkçası işler o yönde ilerliyor" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)