Ana SayfaPiyasaAfyon Çimento ve Kiler sorusu---

Afyon Çimento ve Kiler sorusu

1 / 2
Afyon Çimento ve Kiler sorusu
17 Aralık 2015 - 10:23 www.borsagundem.com

HİSSEDE BEKLEMEK İÇİN KÂRLI YAPI GÜÇLENMELİ

SORU-
Kiler Gıda hisseleri Sabancı grubuna geçti. İki yıl içerisinde kâra geçer düşüncesiyle alınmıştı (temettü geliri elde etmek için) . Emekliyiz, Carrefoursa hissesini bekleyeyim mi, satayım mı?

A.Hamdi Saraçoğlu 

CEVAP-
Kiler Gıda’nın hissedarlarından Kiler Holding, Denge Reklam, Sevgül Kiler, Hikmet Kiler, Nahit Kiler,  Vahit Kiler ve Ümit Kiler sahip oldukları yüzde 85 oranındaki payı 15 Mayıs 2015 günü Carrefoursa’ya sattılar. Bilahare devir işlemi sonrası yeni ortak Kiler Gıda’daki diğer hissedarlara da zorunlu çağrıda bulunarak Kiler Gıda’daki sahip olduğu oranı yüzde 97,27’ye çıkardı. Son olarak da alınan karar ile Kiler Gıda’nın bütün aktif ve pasifiyle birlikte Carrefoursa’nın bünyesinde birleşilmesine karar verildi. Gelinen aşama itibariyle birleşme süreci devam ediyor.

Her iki firmanın birleşmesi neticesinde Carrefoursa’nın ticari hacmi büyüyecek. Ancak asıl olan kârlı yapının sürdürülebilirliğini koruyabilmek. Carrefoursa, uzun yıllar zarar ettikten sonra ilk defa geçtiğimiz 2014 yılında kâra geçmişti. Son açıklanan 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da kârdaki artış devam ediyor. Firma, kârlı yapıya kavuşmuşken zarar eden Kiler Gıda gibi bir firmayla birleşmesi ister istemez mali yapısını olumsuz etkileyecektir. Kiler Gıda’nın son açıklanan 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da zararın artarak devam etmesi sıkıntılı. Bu sorunlu yapı ister istemez Carrefoursa’nın kârına olumsuz yönde yansıyacaktır. Ancak birleşme sonrasında Carrefoursa, geliştireceği tedbirlerle Kiler Gıda’dan gelecek zararı toparlayabilir ve bu şekilde kârını koruma imkanına kavuşabilir. Bu beklentinin ne boyutta gerçekleşeceğini ise ilerleyen süreçte göreceğiz.

Mevcut durumda Carrefoursa 15 Mayıs 2015 günü en yüksek 51,44 TL’yi test ettikten sonra yatay kanala döndü. Hissenin yataya dönmesinde Kiler Gıda’nın paylarının alınmasından kaynaklı oluşacak yüke yatırımcının temkinli yaklaşmasının etkisi bulunuyor. Hissenin fiyat kazanç oranına bakıldığında ise 29,90 seviyesinde olduğu görülmekte. Bu oran BIST 100 Endeksine dahil hisselerin 13,73 olan ortalamasının üzerinde. 

Şirketin kârlı yapısını güçlendirememesi halinde fiyatta gerileme yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ckync17 Aralık 2015 17:58

    adam çimento üretiyor. Afyonun yarısı bile etmeyecek şirketler Bistte4-5 katı fiyatla işlem görüyor. Afyon bence en az 15 tl olmalı

  • Haşhaş17 Aralık 2015 11:28

    Afyon en pahalı en şişik çimento kağıdı! En fazla 2 lira eder