Ana SayfaPiyasaDokuz aylık bilançolarına göre al veren hisseler---

Dokuz aylık bilançolarına göre al veren hisseler

27 / 33
Dokuz aylık bilançolarına göre al veren hisseler
23 Ekim 2017 - 15:05 www.borsagundem.com

 “İHRACATÇI ŞİRKETLERİN SATIŞLARI ARTIYOR“

Dr. Hakan Avdan/INVESTAZ Genel Müdürü

Son dönemde ABD ile yaşanan vize krizi ile birlikte endekslerde bir miktar gerileme yaşanmıştı. Temel olarak baktığımızda yılın ilk yarısında bankaların net karları bir önceki seneye göre yüzde 33 oranında artarken, finans dışı şirketlerde net kar artışı yüzde 59 seviyesinde gerçekleşti. Bunun dışında kur tarafında volatilitenin son dönemde azalmış olması ve büyümenin de ikinci çeyrekte yüzde 5.1 seviyesine yükselmiş olması, endeksleri bu dönemde destekledi. Son bir aylık dönemde ise, yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı risk iştahında yaşanan düşüş ile birlikte MSCI Türkiye endeksi MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinin yüzde 2 altında performans gösterdi.

BIST-100 endeksinin fiyat kazanç oranına baktığımızda, bulunduğumuz seviyelerde son beş senenin ortalamasına göre yüzde 4 oranında iskontolu işlem gördüğünü gözlemliyoruz. Her ne kadar bu durumda artış potansiyeli sınırlı görünse de, yıllık olarak net karda yaşanan büyüme ivmesinin üçüncü çeyrek finansallarında da görülmeye devam edeceğini, bu potansiyelin daha da yükselebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca vize krizinin çözümü ve jeopolitik risklerde yaşanacak azalma da risk iştahını yükselterek endeksler üzerinde olumlu etki yaratacaktır. Beklenen üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına baktığımızda, hem 2016 yılının üçüncü çeyreğinde darbe girişiminin yaşanması sonrasında düşen iş hacimleri nedeniyle düşük baz etkisi, hem de büyümenin güçlü biçimde devam ettiğine yönelik işaretler önemli. Özellikle dolar açık pozisyonu bulunan şirketlerin daha az kur farkı gideri yazacak olmasının etkisiyle net kar tarafında güçlü bir artış görebileceğimizi düşünüyoruz. Operasyonel anlamda, ihracat ağırlıklı çalışan şirkeler için 2017 üçüncü çeyrekte, 2016 üçüncü çeyreğe göre ortalama dolar kurunun yüzde 19, euro kurunun ise yüzde 25 oranında yukarıda olduğunu düşündüğümüzde, satışların ciddi oranda yükselebileceğini öngörüyoruz.

Öne çıkan sektörlere baktığımızda, öncelikle yolcu sayıları ve doluluk oranlarındaki artış ile birlikte, ayrıca maliyetlerin kontrol altına alınması yönündeki çabalarıyla havayolu şirketlerinin sonuçları ön plana çıkabilir. Çelik fiyatlarının güçlü seyrinin devamı ile birlikte üçüncü çeyrekte çelik şirketleri de iyi sonuçlar açıklayabilir. Bunun dışında euro'nun üçüncü çeyrekte dolar karşısında da daha güçlü seyri ile birlikte özellikle Ford ve Tofaş gibi Avrupa’ya ihracat ağırlıklı çalışan şirketler de ön plana çıkacaktır. Ayrıca ABD’deki kasırgaların da etkisiyle yüksek seyreden rafineri marjlarının Tüpraş'ı olumlu etkilemeye devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Bunlar dışında devam eden ÖTV indirimlerinin de dayanıklı tüketim ürünleri sektöründe özellikle satışlardaki büyüme ivmesine katkıda bulunmuş olabileceğini düşünüyoruz.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorumspor23 Ekim 2017 15:56

    3 çeyrek için Aselsan iyi bilanço açıklayacaktır. İndeks bilgisayara ise son çeyrekte 80-90 milyon USD nakit sıcak para girişi olacaktır.