Ana SayfaPiyasaDokuz aylık bilançolarına göre al veren hisseler---

Dokuz aylık bilançolarına göre al veren hisseler

3 / 33
Dokuz aylık bilançolarına göre al veren hisseler
23 Ekim 2017 - 15:05 www.borsagundem.com

"BANKALARIN KÂRI YÜZDE 10 ARTAR"

Sanayi firmalarının, bankalara göre daha iyi sonuçlar açıklayacağını belirten Yatırım Finansman Menkul Değerler Araştırma Müdürü Mehmet Akif Daşıran, bankaların net karının yıllık ortalama yüzde 10 artmasını bekliyor. Takip listelerindeki bankalar için 2017 üçüncü çeyrekte net karda çeyreksel olarak yüzde 12 daralma öngörüyor. TL mevduat maliyetlerindeki artış ve kamu bankalarındaki TÜFE’ye endeksli bono getirilerinin etkisi ile net faiz marjının çeyreksel olarak yaklaşık 30 baz puan daralmasını tahmin ettiklerini ifade ederek, ’’Garanti Bankası’nın marj performansının diğer bankalardan daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Önceki çeyreklerde olduğu gibi Garanti’den yeniden serbest karşılık ayırmasını beklerken, buna rağmen, net karı çeyreksel olarak yatay seviyede kalabilir. Yapı Kredi ise TÜFE’ye endeksli bono getirilerindeki yukarı yönlü düzeltmenin katkısı ile marj olarak nispeten güçlü kalabilir. Ancak, karşılık giderlerindeki yüksek seviyenin devam etmesini; Halkbank ve Vakıfbank’ın net faiz marjlarının çeyreksel olarak 60 baz puandan fazla daralmasını bekliyoruz. Kamu bankalarının TÜFE’ye endeksli bono portföylerini güncel enflasyona göre muhasebeleştirmesi nedeni ile marj daralmasını diğer özel bankalara göre daha yüksek görebiliriz. Halkbank’ta yüksek temettü gelirinin katkısına rağmen, net karda çeyreksel yüzde 23 daralma öngörüyoruz. Albaraka Türk ise k/z ortaklığı projelerinden gelebilecek katkının az olması beklentisi ile net karda çeyreksel bazda yüzde 73 ile en yüksek daralma öngördüğümüz banka” diyor.

"GÜÇLÜ OPERASYONEL SONUÇLAR"

Sanayi şirketleri için üçüncü çeyrekte net kar artışını yıllık yüzde 92 olarak tahmin eden Daşıran, sanayi şirketleri için FAVÖK artışım yıllık yüzde 48, satışlardaki artışı yıllık yüzde 30 olarak öngörerek şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Finans dışındaki şirketler arasından, Aselsan, Brisa, Ereğli, Ford Otosan, Halk GYO, Kardemir, Kordsa, Pegasus, TAV Havalimanı, Turkcell, THY, Tekfen Holding, Teknosa, Tüpraş ve Zorlu Enerji hisseleri üçüncü çeyrekte yıllık bazda göze çarpan net kar artışı gösterebilir. Operasyonel performans bakımından ise Aksa Enerji, İndeks Bilgisayar, Tofaş Oto ve Vestel hisseleri güçlü FAVÖK büyümesi gerçekleştirebilir.”

“SICAK PARA GİRİŞİ İLE BIST'İN RİSK İŞTAHI DEVAM EDER”

Ender Şahin/A1 Capital Yatırım Menkul Değerler CEO’su

Tüm dünyada borsalar merkez bankaları ve hükümetler destekleri nedeniyle yılbaşından bu yana primli işlem görüyor.

Borsaları destekleyen bu politikalar 2018’in ikinci yarısına kadar sürecektir.

BIST özelinde gelişmekte olan piyasalar endeks kapsamındaki ülke pay senetlerine göre Türk hisse senetleri F/K oranlan iskontolu İşlem görmeye devam ediyor.

Gelen bilançolar ve 2018 projeksiyonuna göre Türk şirketlerinin büyüme oranlarının gelişmekte olan ülkeler ile paralel olacağı beklentisi Türk hisselerine risk iştahını artırıyor.

Tabii pozitif beklentiler yanında BIST performansını etkileyecek kısa ve uzun vadeli riskler takip edilmeli. Bu genel değerlendirmeler çerçevesinde sıcak para girişi ile BIST'in risk iştahı devam edecektir.

Üçüncü çeyrekte düşen kârlılıkların etkisiyle finans dışı sektörlerde yüksek kâr artışları bekliyoruz. Bankacılık tarafında Haziran-Temmuz kârları yüzde 5.4 oranında artış gösterdi. KGF'nin ilk İki çeyrekte yaptığı hızlı büyüme etkisinin üçüncü çeyrekte çok daha düşük kalmasını öngörüyoruz. Banka kârlılıklarının geçtiğimiz yıla oranla yükseliş kaydetmesini ancak bu yılın ikinci çeyreğine göre düşüş göstermesini bekliyoruz. Kur zararlarının 2016 üçüncü çeyrekle karşılaştırıldığında görece düşük olacağını düşünüyoruz.

Türk Telekom kurlardaki artıştan negatif etkilenip 350 milyon TL zarar yazabilir. Tüpraş, döviz açık pozisyonuna rağmen hedge dolayısıyla düşük bir kur zararı yazabilir. Aselsan'ın da döviz fazlası dolayısıyla 40 milyon TL artı gelir elde etmesini öngörüyoruz. DHMİ Genel Müdürlüğü verilerine göre üçüncü çeyrekte yolcu sayısındaki artışa paralel THY ve TAV yüksek kâr artışları gerçekleştirecektir.

Öte yandan Ford Otosan ihracattaki artışa pozitif katkı yaparken, Tofaş Türk’ün etkisi negatif oldu. Mevsimsellik dolayısıyla kârların ikinci çeyreğin altında geçtiğimiz yılın üzerinde olmasını öngörüyoruz. Ford Otosan’ın kârında 2016 üçüncü çeyreğine göre yüzde 55 artış beklerken, Tofaş Türk için yüzde 35’lik bir artış olabilir. Brent petrol üçüncü çeyrekte yüzde 15.7 yükseliş gösterdi. Akaryakıt ve petrol türevi satan şirketlerin (Aygaz, Petkim, Tüpraş) bu durumdan olumlu etkilenerek stoklarından dolayı kârlarında artış gerçekleşebilir. Rafineri marjlarının da yüksek seyretmesi Tüpraş’ın kârlılığındaki olumlu seyri destekleyecektir. Tüpraş'ta payı olan Aygaz’ın da bu durumdan pozitif etkilenmesini bekliyoruz. Petrokimya ürünlerindeki fiyat artışı ve nafta-etilen marjının yüksek seyrinin de katkısıyla Petkim'in de yüksek kâr açıklamasını öngörüyoruz. Savunma sanayisinde jeopolitik risklerin devamı dolayısıyla savunma harcamalarında artış gözlendi. Bu durumdan Aselsan, Otokar ve Katmerciler olumlu etkilenecektir.


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorumspor23 Ekim 2017 15:56

    3 çeyrek için Aselsan iyi bilanço açıklayacaktır. İndeks bilgisayara ise son çeyrekte 80-90 milyon USD nakit sıcak para girişi olacaktır.