Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler---

Alan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler

3 / 9
Alan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler
22 Kasım 2016 - 08:25 www.borsagundem.com

“80 BİN SEVİYESİNİN ÜZERİNDE ÇIKAMIYORUZ ÇÜNKÜ GENEL KONJONKTÜR İZİN VERMİYOR”

-Borsa İstanbul’da kalıcı yükselişin olması için hangi direnç noktasını uygun görüyorsunuz?

Seyfullah Esen: Teknik anlamda seviye vermek zor. Borsa 3 aydır neredeyse yatay seyrediyor. 80 bin seviyesinin üzerinde çıkamıyoruz çünkü genel konjonktür ister istemez etkiliyor. Birkaç defa 80 bini geçti hatırlarsanız. Ama birinde 15 Temmuz darbe girişimi oldu, birinde de Moody's’in not indirimi oldu. Ne 80 binin üzerine çıkabiliyoruz ne de 74 binin altına geriliyoruz. Bakın biz gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 35 iskontoluyuz şu anda. Fiyat kazanç oranı bazında olsun, defter değeri çarpanı olarak ucuzuz. Ve dolarda yükseldiği için şirketlerimiz dolar bazında da ucuzluyor. Yani aşağı çok düşemeyen ve yukarı çok çıkamayan sıkışmış bir borsa var.

Borsa 80 bini nasıl geçer derseniz? Bakın gündem çok çabuk değişiyor. Benim kısa vadede ekonomik olarak yukarı çıkaracak bir şey görmüyorum. Tamam ucuzluk var ama sadece biz değil diğer gelişmekte olan ülkeler de ucuz. Bizim daha ucuz olmamızın sebep jeopolitik riskler ve çevremizdeki ülkeler. Yani kısa vadede bu seviyeleri yukarı çıkarabilecek potansiyelimiz var ama katalistimiz yok.

Borsada alım yapmak için uygun mu derseniz? Endeks bazında çok fazla bir şey diyemem ama hisse senedi bazında her zaman fırsatlar çıkıyor. Tamam BİST-100’ün son bir yıldaki getirisi çok değişmedi ama BİST-30 içinde yüzde 60-70 yükselen hisseler var. Buna karşılık yüzde 40-50 düşen hisseler de var. Sonuçta endeks konjonktürden negatif etkilenenler ve pozitif etkilenenlerin ortalaması olduğu için özelikle yatay piyasalarda hisse seçimi daha önemli hale geliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)