Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler---

Alan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler

5 / 9
Alan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler
22 Kasım 2016 - 08:25 www.borsagundem.com

“HER KONJONKTÜRDEN OLUMLU ETKİLENEN HİSSELER VAR”

-Altın, dolar, borsa… Araştırma Servisi olarak yatırımcıya ne tavsiye edersiniz?

Seyfullah Esen: Bakın dolar bir yatırım aracı değil. Riskten kaçış varsa dolara dönüyorsunuz. Aslında dolar aldığınız zaman zengin olmuyorsunuz. Dolar bazında değerinizi korumuş oluyorsunuz.

Hisse senetleri şu anda ucuz ve seçici hisse senetleri alınabilir. Tabi hisse senetleri tamamen kötü tamamen iyi diye bir şey yok. Her konjonktürden olumlu etkilenen hisseler oluyor. Mevcut durumda şu anki senaryo ne? Dünyada ve Türkiye’de daha çok düşük büyüme var. TL değer kaybediyor ama diğer gelişen para birimleri de aynı. Bu ortamdan kimler faydalanabilir? Ağırlıklı olarak net ihracatçı olan şirketler ve yüksek döviz pozisyonu fazla olan şirketler pozitif anlamda ayrışacak. Biz bu konuda BİST-30 içerisinde Soda Sanayi’yi tavsiye ediyoruz. Yine yüksek döviz pozisyonu olan şirketlerden Enka ve Tüpraş olabilir. Bu hisseler şu an ki konjonktürden pozitif etkilenecekler.

Eğer yatırımcılara bir portföy yapmam gerekirse, yüzde 20 altın, yüzde 30 döviz, yüzde 25 seçici hisseler ve kalan yüzde 25 için de TL/mevduat -TL cinsi tahvil/bono diyebiliriz.

-Döviz açığı olan şirketlere ne öneriyorsunuz?  

Seyfullah Esen: İhracatı ve ithalatı fazla olan şirketler yapabildiği kadar dengeyi yüzde 50/50 şeklinde tutturmaya çalışmaları önemli. Bunu çoğu şirkette de gördük. Mesela otomotiv şirketlerinden Tofaş olsun Ford olsun, genelde bir dengede. Arçelik’te aynı şekilde.

Kur tarafında riski varsa hedge etmeleri diyeceğim ama onun da maliyeti var kendi başına. Bunu tahmin etmek inanın zor. Kur tarafından ziyade, ticari olarak bir anlamda hedge daha doğru gibi geliyor açıkçası.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)