Ana SayfaPiyasaAlan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler---

Alan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler

7 / 9
Alan Yatırım’dan yatırımcıya bomba öneriler
22 Kasım 2016 - 08:25 www.borsagundem.com

“TRUMP’IN BAŞKAN SEÇİLMESİ SÜRPRİZ OLMADI”

-Trump’ın başkan seçilmesiyle piyasalarda başlayan dalgalanma nereye kadar sürer?

Çin – ABD ilişkileri Trump’la birlikte gerginleşti. Demeçler sert tonda geliyor. Çin devre dışı kalırsa neler yaşanır? Bu Türkiye için bir avantaj olabilir mi? AB, Rusya ve gelişmekte olan ülkeler bundan nasıl etkilenir?

Seyfullah Esen: Trump’ın gelmesi sürpriz mi? Bence çok büyük bir sürpriz olmadı. Ülkeler artık daha kendi içerisinde globalleşmeden çok millileşmeye yönelik bir politikaları var. Obama da yapabildiği kadar özelikle petrol fiyatları üzerinden bunu yapmaya çalıştı.

Trump da iç büyümeye önem vereceğini ve dış ticaret açığını azaltacağını söylüyor. Bakın Amerika, dünyanın en büyük ithalatçısı ve 800 milyar dolarla net dış ticaret açığı veriyor. Şimdi bunu kime karşı veriyor diye baktığımızda yaklaşık bunun yarısını Çin’e karşı veriyor. Geri kalanın yarısını Avrupa’ya karşı veriyor. Ve Amerika bundan rahatsız ve üretimi içeri kaydırmak istiyorlar. Yani 800 milyar dolarlık dış ticaret açığını yarıya düşürmek istiyor. Doğal olarak dünyaya gönderdiği para azalacak buna bir anlamda sıkılaştırma diyebilirsiniz. Bu sıkılaştırma merkez bankası kanalıyla olmuyor ama reel sektör tarafından olan bir sıkılaştırma gibi görmek lazım. O anlamda bundan sonraki süreçte bence merkez bankaları ikinci planda kalacak. Çünkü iş reel tarafa kaydığı için biz Trump’ı Yellen’den daha çok konuşacağız.

Amerika kendi içinde biraz daha hızlı büyüyecek. Bu Amerika için pozitif, dünyanın geri kalanı için büyümesinin düşmesi anlamına gelecek. Başta Çin’in büyümesi yavaşlayacağı için dolaylı olarak diğer ülkelerde etkilenecek.

Trump ilk seçildiği zaman bu negatif algılandı ama Trump’ın söyledikleri Amerika için kötü bir şey değildi. Biraz agresif ve uçuk söylüyor ama sonuçta Amerika’yı savunuyor.

Bize faydası ne olur derseniz, Trump’la birlikte savaş riski azalabilir, en azından ben öyle görüyorum. Bu da bizim artı tarafımıza yazılacak bir şey olur yeni dönemde. Ticari tarafta çok kaygılanmalı mıyız? Aslında Amerika’ya ihracat yapan ülkelerin daha çok endişeli olması gereken bir dönem. Bizim o kadar büyük bir ihracatımız olmadığı için biz dolaylı etkileniriz Avrupa kanalından diye düşünüyorum. Yani Türkiye birinci derecede kötü etkilenecek ülkelerden biri olmayacak o anlamda. Hatta gelişmekte olan ülkelere göre pozitif de ayrışabiliriz. Kötünün iyisi diyebilirim. Çünkü onlar daha kötü olacak.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)