Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın gurusundan kritik öneriler---

Altın gurusundan kritik öneriler

6 / 9
Altın gurusundan kritik öneriler
17 Temmuz 2013 - 09:15 www.borsagundem.com

ALTINI SAVAŞ DEĞİL, SAVAŞ BEKLENTİSİ YÜKSELTİR
Geçmişte altın savaşla, krizle beslenirdi. Ancak Arap baharıyla başlayan kargaşalar, Suriye’deki iç savaş, Mısır’daki darbe sanki fiyatlar üzerinde o kadar da etkili olmuyor gibi. Bu konudaki yorumunuz nedir?
Mehmet Ali Yıldırımtürk:
Doğrudur, genelde altın fiyatları jeopolitik gerginlikler öncesinde yükselişe geçer. Beklentiler satın alınır. Ancak eylemler başladığında, savaş çıktığında artık kimsenin altına ihtiyacı olmaz. O altını satıp ya silah ya ekmek alacaktır. Yaşamını sürdürebilmek için satmak zorunda kalacaktır. Mısır’da darbeye bağlı olarak altın fiyatının yükselmesi mümkün değil. Çünkü sokaktaki vatandaş işsiz. Elindeki altını bozdurarak günlük yaşamını idame ettirmek zorunda. Ama onun öncesinde sokaklar ısınırken altın almış olabilirler. Çünkü orada artık para birimine güven kalmamıştır. Ancak bu dünya piyasalarını etkileyecek düzeyde değil. Ha bu gelişmeler neyi etkiledi? Petrol fiyatını etkiledi. Neden? Çünkü o bölgede petrol sevkiyatında aksamalara yol açtı. Ama onun dışında altın ve kıymetli metallere bir etkisi olmadı.
Altın ile dolar arasındaki ters korelasyon hâlâ devam ediyor mu? Sanki eskisi kadar etkili değil gibi...
Mehmet Ali Yıldırımtürk:
Zaman zaman pariteye bağlı hareket ediyor. Nitekim geçen hafta Fed Başkanı Bernanke’nin “Gerekli şartlar oluştuğunda yine parasal genişlemeye gidebiliriz” ifadesi piyasaları yumuşatıp euro/dolar paritesini 1.31’lere kadar yükseltince altın fiyatlarının 1.295-1.298 dolara kadar yükseldiğini gördük. Tabii “dolar gerileyince altın yükselir” kuralı daha ziyade ons fiyatı için geçerli. Nitekim son dönemde bizdeki talep artışı ve Darphane’deki üretim sıkıntısının fiyatları nasıl etkilediğini hep birlikte görüyoruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)