Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın gurusundan kritik öneriler---

Altın gurusundan kritik öneriler

9 / 9
Altın gurusundan kritik öneriler
17 Temmuz 2013 - 09:15 www.borsagundem.com

BANKALARIN ALTIN PROJESİ DOĞMADAN ÖLDÜ
43 yıllık kuyumcu olarak bankaların altın ATM’leri hakkında ne düşünüyorsunuz? Bankaların altın satması sizleri nasıl etkiliyor? Bu konuda kuyumcuların tepkili olduğunu biliyoruz...
Mehmet Ali Yıldırımtürk:
Bankadan altın alım satımını Kuveyt Türk başlatmıştı. Sürekli altın topluyorlardı. Dolayısıyla ellerinde çok miktarda altın oldu. Altını gişelerde satamayınca ATM’lerden de satmaya kalktılar. Ama bizim vatandaşımıza sarrafa gidip bir çeyrek altın almak daha kolay geliyor.
Bankaların, katılım bankalarının alıp sattığı altınların piyasada alıp satılan altından marjı daha farklıdır. Örneğin, burada altının gramı şu anda 80 lira. Bankalarsa 82 liradan satıyor. Biz 79.50 kuruşa alırken, onlar 77.50 kuruştan alıyorlar. Onun için alım-satım arasında 3-5 lira oynuyor. Çünkü insanlar tasarruf etmek için altına yatırım yapıyor ve bankalardan uzak duruyor. Üstelik artık ATM’lerden fazla bir altın satışı revaçta değil. Bu uzmanlık isteyen bir iş. Zaten bankaların fiziki olarak altın sattıklarını görmüyoruz. Daha ziyade hesap üzerinden kaydi şekilde satıyorlar. Ama bizim toplumda eline almadan “benim altınım” deme alışkanlığı yok. Bu yüzden bankaların uygulamaları çok etkili olmadı.
Ayrıca altın bankacılığı konusunda da bir yanlışlık yapıldı. Vatandaş, yastık altındaki altınlarını bankaya götürdüğünde, yetersiz ekspertizlerin hem bankayı hem de vatandaşı mağdur ettiği durumlar yaşandı. Çünkü çok karışık ayarlar hesaplamalar söz konusu. Örneğin 14 ayar kolyesi var, 22 ayar bileziği var gibi... Bunların hepsi toparlanıp külçe altına çevrildi ve hesaba bu şekilde yazıldı. Ama vatandaş hesabından altın almaya kalktığında banka bunu para olarak vermeye çalıştı. Vatandaş da bunun üzerine “Ben altınımı satacak olsaydım kuyumcuya götürürdüm. Bankada saklayayım, saklama zorluğunu aşayım, ayrıca 3-5 kuruş da getiri elde edeyim diye size getirdim. Böyle yapacaksanız bundan sonra altınımı buraya getirmem” dedi. Bu durum fısıltı gazetesiyle tüm vatandaşlar arasında yayıldı ve bana göre altın geri dönüşümünde maalesef proje doğmadan öldü.
Ben bu konuyu köşe yazılarımda da defalarca dile getirdim. “Yanlış yapıyorsunuz. Vatandaşın altınını alıyorsunuz ama isterse vadesi dolduğunda yine altın olarak geri vermeniz gerekir. Böyle olmazsa bu altınlar size gelmez” dedim. Nitekim şu anda da bunu yaşıyoruz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)