Ana SayfaPara PiyasaAltın yatırımcısı şimdi ne yapmalı?---

Altın yatırımcısı şimdi ne yapmalı?

2 / 6
Altın yatırımcısı şimdi ne yapmalı?
22 Temmuz 2013 - 13:56 www.borsagundem.com

Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer:
Trend yaratacak bir gelişme yok

Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer, geçen hafta, FED Başkanı Ben Bernanke'nin Temsilciler Meclisi ve Senato'da yaptığı ılımlı açıklamalar sonrasında, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde bir miktar gerileme, değerli metallerde ise görece yatay bir seyir görüldüğünü belirtti.
İçer, hafta açılışındaki hacimsiz piyasada 1.300 dolar kritik seviyesinin aşılması ile 1.320 dolar direncinin test edildiğini söyledi.
Yükselişin devamı ile 1.340 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğine dikkati çeken İçer,  ancak yükseliş hareketinin satış yönlü pozisyonlardaki pozisyon kapamalar sebebiyle olduğunu, dolayısıyla trend yaratacak bir gelişme bulunmadığını  düşündüklerini aktardı.
ABD ekonomik verilerinde yılın ikinci yarısından itibaren kısmi toparlanma görüldüğünü ifade eden İçer,  bu durumun FED'in tahvil alım programında kısıntıya gideceği beklentisini artırırken, reel faizleri de yükselttiğini kaydetti. 
FED'in daha önce yaptığı açık piyasa komitesi (FOMC) toplantılarında yıl sonuna doğru tahvil alımlarında kısıntıya gideceğini, 2014'te de tahvil alımlarını durduracağını belirttiğini hatırlatan İçer, bu beklentinin, ABD tahvil faizlerini yükseltirken dolar endeksinin de güçlü seyretmesine yol açtığını ve bu ortamda orta-uzun vadede altın üzerindeki satış baskısının süreceğini düşündüklerini ifade etti. 
"Altında ons/dolar olarak yatırım yapılmasını daha doğru buluyoruz"
İçer, hafta sonu, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) borçlanma maliyetlerindeki taban seviyesi uygulamasını kaldırdığını ve yıl sonuna doğru Çin Merkez Bankası'nın büyümeyi destekleme adına daha genişlemeci bir tavır takınırsa altın fiyatlarının bu durumdan olumlu etkilenebileceğini düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Ayrıca bir süredir konuşulmayan ABD borç tavanı sorununun tekrar gündeme gelmesi de altın için düşünülen alternatif olumlu senaryoyu destekleyebilecek unsurlardan. Bu koşullarda görülebilecek seviyelerin 1.440 dolarlar olabileceğini düşünüyoruz. Satış baskısı devam ederse -ki trendin satış ağırlıklı devam ettiği ortamda bu olasılık daha yüksek görünüyor -  daha önce test edilen 1.200 seviyesi tekrar gündeme gelecektir. Daha da kötü senaryoda ise 1.000 dolar psikolojik seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Ancak bu seviyelere yaklaşıldıkça, şu anda konuşulan 'altının çıkarılma maliyeti' konusu daha çok konuşulacaktır.
Bu sebeple, 1.000 dolar seviyelerine olabilecek bir düşüşün, altın fiyatlarındaki dalgalanmayı daha da artıracağını ve zaten zedelenen altının 'güvenli liman olma' payesine daha çok zarar vereceğini düşünüyoruz. Yatırımcı, altın yatırımını ons/dolar veya gram/TL olarak yapabiliyor. Biz, altının kendi fiyat riskini taşırken bir de kur riskinin (dolar/TL) alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple ons/dolar olarak yatırım yapılmasını daha doğru buluyoruz. Şu anda altın fiyatlarının çok düşmesinin dışında altın fiyatlarını destekleyecek temel veya teknik bir argüman göremiyoruz. Bu sebeple, henüz uygun alım koşullarının oluşmadığını düşünüyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metmet23 Temmuz 2013 01:58

    yapılacak tek şey var altınları satalım borsayıda satalım dövizide satalım paramızı devlet garantili bireysel emeklilik hesabına yatıralım en garanti yatırım aracı bu olsa gerek sanırım 100 lira 25 lira veriyor oda devlet garantisi bundan daha iyi yatırım yoktur herhalde hemde saglam garntili tasarruf olur kanısındayım