Ana SayfaPiyasaAnalistler enflasyon için ne dedi?---

Analistler enflasyon için ne dedi?

2 / 4
Analistler enflasyon için ne dedi?
03 Kasım 2015 - 10:31 www.borsagundem.com

Alternatifbank/Şenol: Fed faiz artırımı sürecinin yakınlaşması ile enflasyonda fazla iyimser olamıyoruz

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı sürecinin yakınlaşmasının kur tarafında aşırı iyimser olunmasını engellediği için, enflasyon için de fazlasıyla iyimser olamadıklarını dile getirdi.

Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Ekim ayı enflasyon datasının kendi beklentilerine ve piyasa tahminlerine büyük ölçüde paralel gelerek %1.55 düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti ve TÜFE'nin bu ayki yükselişinde en önemli etkenin sezonsal fiyat artışlarının görüldüğü giyim sektörü fiyatları olduğunu vurguladı. 
Giyim sektörü fiyatlarının Ekim aylarındaki ortalama %9'lardaki fiyat artışını geçerek %11.43'lük artış gösterdiğini kaydeden Serdar Şenol, "Gıda fiyatlarında %0.76'lık daha ılımlı bir fiyat artışı görülürken, kurlarda gevşeme görülmesine karşın ev eşyası fiyatlarında %1.39'luk artış gerçekleşti. Söz konusu gerçekleşmeler dışında fiyat artışları daha sınırlı düzeyde kaldı. Ekim ayı fiyat artışlarının detayında önemli gelişmelerden biri çekirdek enflasyon tarafında görüldü. Çekirdek TÜFE özellikle giyim sektörü fiyatlarındaki sert artışın da etkisiyle bu ayda %2.22'lik güçlü bir artış gösterdi. Bu artışta kur etkisi sınırlı kalmakla birlikte, ev eşyası fiyatlarında ve diğer hizmet sektörü fiyatlarında henüz gevşeme yönlü eğilimler oluşmaması çekirdek göstergelerin yüksek kalmayı sürdürmesine neden oluyor" diye konuştu.
Ekonomist Serdar Şenol, Ekim ayıyla birlikte yıllık TÜFE'nin %7.95'ten %7.58'e gerilerken, bu aydaki gerilemenin temelde geçen yılın yüksek aylık gerçekleşmesinin (%1.9, gaz ve elektrik zammı) baz etkisinden kaynaklandığının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Kasım ayıyla birlikte kur tarafındaki gelişmeler ve diğer göstergeler belirleyici olmaya devam edecek. Özellikle Fed'in faiz 
artırımı sürecinin yakınlaşması kur tarafında aşırı iyimser olmamızı engellediği için, enflasyon için de fazlasıyla iyimser olamıyoruz. Kasım ayıyla birlikte yeniden çıkabilecek enflasyonun yıl sonunda %8.3 düzeyinde kalması beklentimizi koruyoruz. Diğer yandan, çekirdek enflasyon göstergesinde Ekim ayında görülen artışın bir sonraki ayda daha sınırlı düzeyde kalması ihtimalini yüksek buluyoruz. Bu nedenle, çekirdek TÜFE'de zaten %8.92'ye çıkılmış olduğu için bundan sonraki çıkış olasılıklarını sınırlı buluyoruz. 
Üretici fiyatları tarafındaysa bu ayda %0.20'lik gerileme gördük. Rafine petrol ürünlerinde %3.45'lik ve ana metallerde %3.29'luk fiyat düşüşleri emtia fiyatlarındaki gerilemenin kurdaki gerilemeyle birlikte ÜFE'ye yansıdığını görüyoruz. Kasım ayında kur etkilerinden gelebilecek destek ve düşük emtia fiyatlarının ÜFE'ye yansımasını bir miktar daha destekleyebilir. Yılın kalanında kur tarafında ek bir olumsuzluk olmaması halinde ÜFE'nin %7.5'ler düzeyinde kalması mümkün olabilecektir. 
Ekim ayı enflasyon gerçekleşmesi piyasa ve TCMB beklentilerine büyük ölçüde paralel gelirken, gıda fiyatlarında %8.69'lara doğru görülen gerileme sınırlı bir olumlu gösterge olmakta. Buna karşın, çekirdek enflasyon tarafında aylık çıkışın geçici olmasına dair beklentimizden dolayı çekirdek enflasyon endişesi daha sınırlı kalmakta. Yıl sonu beklentilerimizi korumakla birlikte, bundan sonraki süreçte aylık enflasyon gerçekleşmesi ötesinde yeni Hükümet'in ekonomi yönetimine ve tarzına dair gelişmelerin daha önemli olması gerekmekte. TCMB sıkı TL likiditesiyle Fed'i beklemeye devam edecek."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)