Ana SayfaPiyasaAnalistler enflasyon için ne dedi?---

Analistler enflasyon için ne dedi?

3 / 4
Analistler enflasyon için ne dedi?
03 Kasım 2015 - 10:31 www.borsagundem.com

Destek Menkul/Çekçen: Enflasyon rakamındaki güçlü duruş TCMB'nin sıkı duruşa devam edeceğini gösteriyor

Destek Menkul Değerler'den Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, son açıklanan enflasyon rakamındaki güçlü duruşu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı duruşa devam edeceğinin göstergesi olarak niteledi.
Adnan Çekçen Foreks'e yaptığı açıklamada, Ekim ayı tüketici fiyat endeksinin aylık bazda bir önceki aya göre %1.55 olarak gerçekleşerek beklentinin üzerinde açıklansa da, yıllık bazda bir önceki yılın aynı ayına göre %7.58 ile artış gösterdiğini belirterek, önceki rakamın %7.95 olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
Geçtiğimiz ay gruplar bazında en çok düşüşün giyim ve ayakkabı tarafında yaşandığını, ancak bu ay %11.43 ile en yüksek artış görülen grup olduğunu vurgulayan Adnan Çekçen, şunları söyledi:
"İlk etapta bakıldığında son 3 aydır yıllık bazda artma eğilimini koruyan manşet tarafının %7.58 ile bu eğilimi kırması olumlu olarak karşılanabilir. Ancak aylık bazda %1.55’lik artış Nisan ayından bu yana görülen en yüksek artış olarak göze çarpıyor. Bundaki en önemli etkenin aylık I endeksindeki (çekirdek enflasyon) %2.22’lik artış gösterilebilir. Önceki ay bu rakam %0.8 olmuştu. Mevsimsellikten kaynaklı manşet enflasyonda beklenen yüksek artış gerçekleşmedi. Bu durum olumlu karşılanabilir. Ancak çekirdek tarafındaki güçlü duruş ileriye dönük yüksek enflasyon beklentilerini hala sıcak tutuyor."
Araştırma Uzmanı Adnan Çekçen, önümüzdeki dönemde TL tarafındaki zayıflık ve küresel piyasalardaki Fed riski düşünüldüğünde, yıl sonuna doğru enflasyon tarafında artma eğiliminin devam edebileceğine işaret ederek, Merkez Bankası para politikaları açısından çekirdek enflasyon seyrinin çok daha önemli olduğuna değindi. Çekçen, geçtiğimiz ay 
yıllık çekirdek enflasyonun bir önceki yıla göre %8.23 artış gösterirken, son açıklanan raporda %8.92’lik bir artış olduğunun 
görüldüğünü belirtti ve bu sebeple açıklanan verinin piyasaya yansımalarının sınırlı kaldığını, hatta endeks tarafında bir 
geçilmenin söz konusu olduğunu kaydetti. Çekçen, son açıklanan enflasyon rakamındaki güçlü duruşun Merkez Bankası'nın sıkı duruşa devam edeceğini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)