Ana SayfaPiyasaAnalistler enflasyon için ne dedi?---

Analistler enflasyon için ne dedi?

4 / 4
Analistler enflasyon için ne dedi?
03 Kasım 2015 - 10:31 www.borsagundem.com

Şeker Yatırım Tarafından Hazırlanan Analiz: "Çekirdek göstergelerde bozulma devam ediyor…

   

Eki15 TÜFE: %1.55 aylık ARTIŞ (Piyasa beklentisi: %1.35, Şeker Yatırım beklentisi: %1.6)

Yıllık TÜFE %7.95'den %7.58'e GERİLEDİ

Eki15 Yİ-ÜFE: %0.20 aylık gerileme

Yıllık Yİ-ÜFE %6.92'den %5.74'e GERİLEDİ

Ekim ayında, giyim&ayakkabı alt kalemi %11.4 aylık artış (80 baz puan katkı) ile TÜFE'nin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinde ana etken olmuştur. Her ne kadar Ekim ayları giyim&ayakkabı kaleminde mevsimsel olarak yüksek artışların olduğu bir ay olsa da Eki15 iki haneli aylık artış rekor derecede yüksektir. Bu durumda değer kaybeden TL'nin de etkili olduğunu düşünüyoruz. Onun dışında ulaştırma kalemi %1.40 aylık artış ile ikinci baskı kuran kalem olmuştur. Gıda ise %0.76 aylık artış göstererek üçüncü baskı kuran kalem olmuştur. Gıda fiyatlarındaki bu yumuşamaya rağmen ilk 10 ay enflasyonu gıda da %8.42'ye ulaşmıştır ve ilk 19 ay enflasyonu olan %7.86'nın bir hayli üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunun mevsimsellik ile birlikte artış trendine gireceğini düşünüyoruz.

   

Bu arada,  TCMB son enflasyon raporunda 2015 yılsonu gıda enflasyonu beklentisini %9'dan %8'e revize etmişti. Ekim ayında baz etkisinin desteği ile yıllık gıda enflasyonunda gerileme görme olasılığımız olsa da, Kas-Ara döneminde mevsimsel olarak yüksek gıda fiyatları.

 

TCMB yakından takip ettiği çekirdek göstergeler, çekirdek H ve çekirdek I sırasıyla aylık %1.93 ve %2.22 artış göstermiştir, bu oranlar aylık artış bazında Mayıs 2008'den bu yana en yüksek rakamlardır. Bu çerçevede, çekirdek H ve çekirdek I'nin yıllık artış oranları %8.74 (önceki: %8.26) ve %8.92'ye (önceki: %8.23) yükselmiştir.

   

Yorum: Ağustos ayından bu yana olduğu gibi, enflasyon yine beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Baz yılı etkisiyle yıllık enflasyon %8'den %7.6'ya geriledi. Ekim ayı sonrasında yıllık enflasyonun yükseliş trendini koruyacağını düşünüyoruz.  Bu çerçevede, yıl sonu enflasyon tahminimizi %8.8 seviyesinde tutuyoruz.  Para politikası tarafında ise  Ekim PPK toplantı notu detaylarında yol haritası ifadesinin çıkarılmasının Fed endişelerinin şimdilik rafa kalktığını gösterirken, enflasyondaki iyileşme ifadesinin çıkarılması da enflasyon tarafındaki rahatsızlığı gösteriyor diye düşünüyoruz. 28 Ekim tarihinde yayınlanacak enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahmini de %6.9'dan %7.9'a revize edilmiştir. Her ne kadar enflasyon rahatsız edici görünüyor olsa da PPK'nun Fed hareketine başlamadan faiz tarafında bir adım atacağını düşünmüyoruz."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)