Ana SayfaPiyasaAnalistler faiz kararı için ne dedi?---

Analistler faiz kararı için ne dedi?

4 / 4
Analistler faiz kararı için ne dedi?
19 Ocak 2016 - 14:48 www.borsagundem.com

Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, Merkez Bankası Ocak ayı toplantısını değerlendirdi:

 

Merkez Bankası Ocak ayı toplantısında da faizleri değiştirmeme kararı aldı. Piyasa beklentisi de faizlerin değiştirilmeyeceği yönündeydi. Özellikle küresel piyasalardaki oynaklığın 2016 ile birlikte tekrar artması, Merkez Bankası’nın da kararını etkilemiş gözüküyor. Nitekim küresel piyasalardaki oynaklık, karar metninde de yer buldu.  Merkez Bankası bu toplantıda artan jeopolitik risklere de yer verirken; her ne kadar Avrupa Birliği’nin talebindeki artış iyimserliğini sürdürse de, risklerin ihracat üzerinde oluşabilecek olumlu gelişmeleri törpüleyebileceğine işaret ediyor. Bununla birlikte, asgari ücretin etkilerinin de Kurul’un gündeminde olduğunu ve önümüzdeki dönem enflasyon beklentilerinde, genel ücret artışının göz önünde bulundurulabileceğini görüyoruz. Ancak Kurul için esas gündem maddeleri öncelikli olarak jeopolitik riskler ve küresel oynaklığın devam etmesi olarak göze çarpıyor.

 

Küresel piyasalardaki Çin bazlı risklerin halen ön planda kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca, FED’in faiz artırımı sonrası yapacağı ilk toplantı da yaklaşmakta. Tüm dış etkenler devam ederken, TL’deki değer kayıplarının halen tahammül sınırlarında olması ve Merkez Bankası’nın da geçen toplantıda oynaklığa işaret etmesi, faiz artırmasını gerektirmedi diyebiliriz. Önümüzdeki dönemde faiz tarafında bir adım atılması, öncelikli olarak, 3 seviyesinin üzerinde taban oluşturmaya çalışan Dolar’ın hareketlerine bağlı olabilir. 2015 yılındaki %8.81’lik enflasyon oranına rağmen herhangi bir adım atmayan TCMB’nin, 2016 yılı beklentilerinin daha olumlu olduğunu düşünürsek, TL tarafında bir nebze daha değer kaybına tahammül edebileceğini söyleyebiliriz.

 

Dolar/TL’nin TCMB kararına ilk tepkisi, kararın beklentiler dahilinde olmasıyla birlikte sakin oldu. Kur için özellikle 3.0180 seviyesinin önemli bir destek olarak çalıştığını görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece, Dolar’da 3.05 seviyelerine doğru yükseliş görülebilir. Özellikle Dolar’da ciddi bir ralli görülebilmesi içinse; 3.05 seviyesini aşılması gerekiyor. Bu durumda yeni zirvelerden bahsetmemiz mümkün. Dolar’da 3.0180 seviyesinin altında bir hareket görülmesi halinde ise; psikolojik destek konumundaki 3 seviyesine ve 2.9840 seviyesine doğru gevşeme görülmesi mümkün.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Duran19 Ocak 2016 17:12

    Attır artık şu faizi Merkez Bankası!! Bağımsızlığına gölge düştükçe Türk piyasası satılmaya devam ediyor.

  • en kralı tl faizi kanımca.19 Ocak 2016 15:42

    imf'nin son dünya raporuna iyi bakmalı dünyada büyümelerin düşeceğini yansıttığından rusya ve çin deki küçülmelerin sonunun piyasaları nasıl etkileyebileceği rahatlıkla anlaşılabilir.

  • banka faizi en iyisi.19 Ocak 2016 15:10

    en az bir yıl daha banka faizi iyi getiri getirebilir borsalar zaten dünyada biterken ...