Ana SayfaPiyasaAnalistler faiz kararını yorumladı---

Analistler faiz kararını yorumladı

3 / 4
Analistler faiz kararını yorumladı
24 Şubat 2015 - 14:24 www.borsagundem.com

​Alternatifbank/Şenol: Üst bantta indirim, MB'nin TL'deki volatilite risklerini daha sınırlı görmeye başladığına işaret ediyor

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) üst bantta yaptığı indirimin, TL’deki volatilite risklerini daha sınırlı görmeye başladığına işaret ettiğini söyledi.
Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin politika ve faiz koridoru alt bandında beklediği üzere 25’er baz puanlık 
indirimler yaparken, üst bantta beklentilerin üzerine çıkan 50 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdiğini belirtti.
Şenol, TCMB'nin çekirdek enflasyondaki düşüşün süreceğine işaret ederken, gıda ve enerji fiyatlarında son dönemde artan oynaklık nedeniyle faiz indirimini ölçülü tuttuğunu vurguladığını kaydederek, bu yorumun hem Şubat ayı enflasyonuna dair sınırlı bir endişeyi hem de daha yüksek faiz indirimleri tercihlerinin de enflasyona bağlı gündemde olduğuna dair sinyaller verdiğini kaydetti.
 

Ekonomist Şenol, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"TCMB, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli tavrın devamına işaret etti. Gelecek dönemdeki para politikası ise enflasyondaki gerilemenin hızına bağlı olarak belirlenecek.
TCMB’nin politika faizindeki indiriminden çok üst banttaki indirimi dikkat çekiyor.
Beklenmeyen bu karar, piyasa açısından kısa sürede test edilecek bir gelişme olacak. Kur tarafından gelen ilk tepki beklenenden kısıtlı kalırken, genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarında görülen sınırlı ılımlı seyri bu kapsamda etkili oluyor. 

Üst bant genel anlamda, TCMB’nin kur oynaklığına dair TL likiditesini sıkılaştırarak denge sağlama faiz seviyesi olmakta.
Üst bantta yapılan indirim TCMB’nin TL’deki volatilite risklerini daha sınırlı görmeye başladığına işaret ediyor.
 TCMB’nin bu faiz indirimi ardından gelecek toplantılarında da faiz indirimi olasılığı korunurken, ilk yarı için ek 50 baz puanlık indirim beklentimiz bulunuyor.
Bugün 17:00’da FED Başkanı Yellen’ın FED faiz artırımı sürecine dair açıklamalarını izleyeceğiz. 
USD TRY üst bant indirimi ardından 2.4820’ye kadar çıktı. Sonrasında ise yeniden 2.4750’lere geriledi.
Faiz cephesine ise kısa vadelerde sınırlı aşağı hareket görüldü."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)