Ana SayfaPiyasaAnalistler faiz kararını yorumladı---

Analistler faiz kararını yorumladı

3 / 3
Analistler faiz kararını yorumladı
23 Şubat 2016 - 14:17 www.borsagundem.com

Finans Yatırım/Kanlı: TCMB'nin küresel oynaklığa atıfta bulunulmamasından 'sadeleştirme' sonucu çıkarılmamalı

Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) küresel oynaklığa atıfta bulunulmamasından 'TCMB sadeleştirmeye geçecek' gibi bir sonuç çıkarılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin beklendiği gibi faizleri sabit tuttuğunu belirterek, "Karar metnindeki ifadeler de değiştirilmeden bırakıldı. Metindeki küresel oynaklığa atıfta bulunulmamasından ise 'TCMB sadeleştirmeye geçecek' gibi bir sonuç çıkarılmamalı. Zira, geçen toplantıda TCMB 'küresel oynaklık değerlendirilmiştir' ifadesini sadeleştirmeye geçmek için doğru bir vakit olmadığını belirtmek için bir seferliğine kullanmıştı" diye konuştu.
Kanlı, TCMB’nin öncelikli amacının faiz koridorunun üst bandı olan 10.75’i indirmek olduğuna değinerek, zira bu oranın hem Türkiye'de 'carry trade' yapmayı imkansız hale getirdiğini, hem de kredi faizlerinin yüksek seviyede kalmasına yol açarak kredi piyasasında sıkılığa yol açtığını bildirdi. Burak Kanlı, zaten sadeleştirmeye geçmek için küresel oynaklığın azalmasını bekleme kararı alınmasının ardında da bu faizi indirme isteği bulunduğunu söyledi.
Burak Kanlı, küresel olarak dünyanın 2016’da da düşük faiz dönemini yaşamaya devam edeceğinin altını çizerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

"Ayrıca 2011’den beri ilk defa büyüme dinamiklerinin sınırlı da olsa gelişmişlerden gelişmekte olan ülkelere sermaye girişlerini desteklemesi olası. EM/DM büyümeleri oranı uzun süredir ilk defa artacak, artması bekleniyor. Bu ortamda, piyasalar TCMB’ye üst bandı indirmesi için imkan tanıyacaktır. Ancak, TCMB’nin geçmiş dönemlerde yaptığı gibi faizleri gereğinden fazla indirme riski de mevcut. Böyle bir durumda Piyasalar iyi zamanlarda faiz indirimini kutlarken, ardından da bunu cezalandırabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • faiz,döviz,üretim!23 Şubat 2016 14:32

    faiz düşse zaten altın zirvelere giderken iyice pasif yatırıma kaçabilir para,dövizde de yukarı olabilir,en iyisi sabit kalsın görelim gelişmeleri dendi herhalde ,oysa faizde düşme olsa tüketim canlanabilir,üretim,işsizlik azalabilir idi bahara girerken.Borsa ise zaten belirsiz zaten,şirket karları bu yıl belirsiz iken,dış gelişmeler ne olur bilinmezken dikkatli olmalı aslında.