Ana SayfaPiyasaAnalistlerden enflasyon yorumu---

Analistlerden enflasyon yorumu

1 / 2
Analistlerden enflasyon yorumu
04 Ocak 2016 - 11:12 www.borsagundem.com

Finans Yatırım/Kanlı: 2016 yılı, enflasyon bakımından çok kritik bir yıl olacak

Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, 2016 yılının enflasyon bakımından çok kritik bir yıl olacağını vurguladı.
Baş Ekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, enflasyonun beklentilerin üstünde geldiğini ve enflasyonun yılı öngörülenin çok üstünde, yüzde 8.8 seviyesinde kapattığını tamamladı.

Kanlı, veriye dair önemli hususları şu şekilde sıraladı:

"Kurdaki değer kaybının etkisi hâlâ enflasyon üzerinde etkili. Nitekim, ev âletleri, posta hizmetleri, paket turlar, mobilya gibi alt kalemlerde enflasyonun yüksek seyrini koruduğunu görüyoruz. Diğer taraftan, Rusya'ya işlenmemiş gıda ihracatınızdaki sorunlara karşın gıda enflasyonunda bir iyileşme görmüyoruz. Aralık ayının ilk haftasında toptan meyve-sebze fiyatlarında görülen sert düşüş ayın geri kalanında ortadan kalkmış görünüyor. Son yılların en düşük seviyelerinde seyreden giyim ve ayakkabı enflasyonunda ise normalleşme olarak nitelendirilebilecek bir artış görüyoruz. 
Enflasyon bakımından 2016 çok kritik bir yıl olacak. Zira asgari ücretteki artış ve gıda fiyatlarının yapısal sorunlar kaynaklı yüksek seyri enflasyon üzerinde ciddi yukarı yönlü riskler oluşturuyor. 2014'teki %8.2, 2015'teki %8.8'in üzerine 2016'da da enflasyonunun yüksek kalması, ekonomik birimlerin fiyatlama davranışlarında kalıcı bozulmaya yol açabilir ve bu da enflasyonun bir üst patikaya oturma riskini doğurur. İşte bu sebeple 2016 çok kritik bir yıl olacak. Zira, insanlar "enflasyon artık kalıcı olarak yüksek" algısına girerlerse, bunu düzeltmek çok daha uzun süre alabilir. Bizim 2016 için enflasyon tahminimiz %8.3 seviyesinde."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)