Ana SayfaPiyasaAnalistlerden enflasyon yorumu---

Analistlerden enflasyon yorumu

2 / 2
Analistlerden enflasyon yorumu
04 Ocak 2016 - 11:12 www.borsagundem.com

ABank/Şenol: TCMB üzerindeki baskı artsa da, faiz artırımını öteleme tercihi sürebilir

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üzerindeki baskı giderek artsa da, faiz artırımını öteleme tercihinin sürebileceğini vurguladı.
Serdar Şenol Foreks'e yaptığı açıklamada, Aralık ayında TÜFE'nin %0.21'lik aylık gerçekleşme ile beklentileri aştığını ve yılı %8.81'e yükselerek kapattığını belirterek, "Alt endeks bazında gıda fiyatlarındaki %1.24'lük artış yanında, giyim fiyatlarında sezonluk fiyat düşüşün sınırlı kalması belirleyici oldu. Çekirdek TÜFE ise aylık %0.11'lik gerilemeyle yıllık bazda %9.20'den %9.50'ye çıktı. TCMB üzerindeki baskı giderek artsa da, faiz artırımını öteleme tercihi sürebilir. TÜFE'de yeni zamlarla birlikte Şubat ayında  %9.50'lere doğru çıkış görülebilecek. Yıl sonunda ise %7.5'lik beklentimiz üzerindeki riskler yukarı yönde" diye konuştu.
Şenol, Aralık ayında TÜFE'nin %0.21'lik aylık gerçekleşme ile beklentileri aştığını ve yılı %8.81'e yükselerek kapattığını belirtti. 
Bu seviyenin yıl sonu kapanışı olarak 2011'den bu yana en yüksek düzey olduğunu ifade eden Serdar Şenol, şunları söyledi:
"TÜFE'nin alt detayında gıda fiyatlarındaki %1.24'lük artışta özellikle sebze fiyatlarında görülen artış belirleyici olurken, yıllık bazda gıda fiyatları yeniden %11'li düzeylere yaklaştı. (ortalama %9) Diğer yandan, önceki aylarda ithal tekstil ürünlerine yapılan vergi düzenlemesinin de etkisiyle giyim fiyatlarında görülen artışlar ardından, Aralık ayında beklenen sezonluk fiyat düşüşü de yine ortalamaların altında kalarak %2 seviyesinde oldu. Giyim sektörü fiyatları böylece yıllık bazda %7'den %9'a kadar yükseldi. Diğer alt sektörler bazındaysa beklentilerden belirgin bir farklılık oluşmadı. Aralık ayında her ne kadar ulaştırma fiyatlarında aylık bazda %0.57'lik düşüş görülse de, yıllık bazda %6.40'a çıkış gerçekleşti.  Hizmet sektörü fiyatlarında daha yatay seyre geçilen Kasım ayının ardından Aralık ayında da benzer bir eğilim görüldü." 
Ekonomist Şenol, çekirdek TÜFE göstergesi olan "I" endeksinin ise aylık bazda %0.11'lik gerilemeye karşın yıllık bazda %9.22'den %9.51'e kadar yükseldiğini belirterek, bu düzeyin çekirdek TÜFE'nin 2014 yılı ortalarından bu yana görülen en yüksek düzey olduğunu vurguladı. Şenol, çekirdek TÜFE'de 2015 yılı Mart ayından bu yana devam eden yükseliş  eğiliminde yeni kur dalgalanmalarına bağlı olarak ek yükseliş olasılığının halen bulunduğuna dikkat çekti ve hizmet sektöründe normalleşme görülse de olası kur etkilerini göz ardı edemediklerini söyledi.

Şenol sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"ÜFE tarafındaysa aylık bazda %0.33'lük gerileme görülürken, yıllık bazda %5.25'ten %5.71'e çıkış görüldü. Ana metal ve petrol ürünleri fiyatlarında gerilemeler görülse de diğer alt sektörlerde gerilemelerin sınırlı kalması, ÜFE'de yıllık bazdaki artışın temel nedeni oldu. ÜFE'de petrol fiyatlarının dip seviyelerine gelmesi nedeniyle ÜFE'de de gerileme eğilimi bundan sonra sınırlı kalabilecek. Dolayısıyla maliyet tarafında TÜFE'ye de gelebilecek desteğin de bundan sonra daha sınırlı düzeyde kalmasını bekliyoruz.    2016 yılına başlarken ise elektrik fiyatlarındaki %6.8'lik zam ile  alkol ve tütün maktu vergilerinde yapılan yıl başı düzenlemeleri de Ocak ayı TÜFE gerçekleşmesinde etkili olabilecek. Aylık bazda bu ürünlere yapılan zamların etkileri yaklaşık 1 puana yaklaşan bir enflasyon etkisi yaratabilecek. Diğer yandan, yıla başlarken soğuk hava koşullarının etkileriyle gıda fiyatlarında da yükselişler görülmekte. Ayın devamındaki gıda fiyatları seyri bu anlamda belirleyici olabilecek olsa da, yılın başlarında beklentileri aşan bir TÜFE gerçekleşmesi mümkün olabilecek. Ocak ayı için %1.5 düzeylerinde bir TÜFE daha şimdiden imkanlı görülmekte. Bu durumda Şubat ayı itibariyle yıllık TÜFE'nin baz etkileriyle birlikte %9.50-9.70 bandına doğru çıkması mümkün olabilecek. Yıl sonu için %7.5'lik enflasyon beklentimiz bulunsa da, devam eden jeopolitik ve finansal risklere bağlı olarak, yıl sonu beklentimiz üzerinde de riskler yukarı yönde  belirginleşmekte. %8'li düzeylerde kalınması giderek daha yüksek bir ihtimal haline gelebilecek. 
TCMB'nin artan çekirdek enflasyon ve manşet enflasyona dair yeniden risklerle faiz artırımı eğilimine geçmesi yönündeki baskılar artmakla birlikte, şimdilik bu yönde sert bir hareket beklemiyoruz. Büyüme ve kredilere dair göstergelerdeki zayıflamayla TCMB'nin faiz artırımını olabildiğince öteleme tercihi olabilecek. Bu anlamda 19 Ocak'taki toplantıda da faiz artırımına gidilmemesi olasılığının bulunduğunu düşünüyoruz." 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)