Ana SayfaPiyasaAracı kurumlar enflasyonu yorumladı---

Aracı kurumlar enflasyonu yorumladı

1 / 4
Aracı kurumlar enflasyonu yorumladı
03 Ekim 2014 - 10:23 www.borsagundem.com

"Tufe enflasyonu Eylul'de %0.40 olan piyasa beklentilerinin altinda %0.14 seviyesinde gelirken, buna bagli olarak yillik enflasyon 
Agustos ayindaki %9.5'ten %8.9'a geriledi. Hatirlatmak gerekirse Tufe enflasyonuna iliskin bizim beklentimiz %0.47 seviyesinde bulunuyordu.
Bu arada Ufe enflasyonu Eylul'de %0.9 artarken, yillik enflasyon Agustos ayindaki %9.9'dan %9.8'e geriledi. 
Ilk bakista tahminlerimizin altinda kalan Tufe enflasyonunda gida fiyatlarinin etkili oldugunu goruyoruz. Oyle ki, gida fiyatlari 
Eylul'de %0.3 (bizim beklentimiz %1.1'lik bir artisa isaret ediyordu) artarken, manset Tufe enflasyonuna katkisi 0.1 puan (bizim beklentimiz 0.3 puandi) ile sinirli kaldi. 
Giyim grubu fiyatlari mevsimsel indirimlerin etkisiyle aylik %2.4 gerilerken, alkollu icecekler ve tutun grubu fiyatlari da bir onceki 
aya gore %1.1 dustu. Egitim grubu fiyatlarinda  bir onceki aya göre %1.8 artarken, lokanta ve oteller grubu fiyatlari %1.2 yukseldi. 
Cekirdek enflasyon gostergelerinin tamami yillik bazda gerilerken, Merkez Bankasi'nin para politikasi uygulamalarinda referans olarak kullandigi H (islenmemis gida, enerji, alkollu icecekler ve tutun ile altin haric) ve I (gida, enerji, alkollu icecekler ve tutun ile altin haric) endekslerindeki yillik enflasyon sirasiyla %10.0 (onceki %10.4) ve %9.3 (onceki %9.7) seviyelerine geriledi. Bunlarin disinda enerji ve islenmemis gida haric D endeksi de %9.9'dan %9.4'e hareket etti. 
Eylul ayi Tufe enflasyon rakamlari beklentilerin altinda kalirken, cekirdek enflasyon gostergelerinde gozlenen dusus Merkez Bankasi'nin para politikasinda hareket alanini genisletecek bir gelisme olarak karsimiza cikiyor. Elektrik ve dogalgaz fiyatlarina yapilan %9'luk zammin Ekim ayi Tufe enflasyon rakamlarina yansiyacagini hatirlatirken, buna bagli olarak yillik Tufe enflasyonunun yeniden %9.0 seviyelerini asabilecegini dusunuyoruz. Bununla birlikte Tufe enflasyonunun 2014 sonunda %9.1 olacagina iliskin tahminimizi koruyoruz.
Beklentilerden iyi gelen Tufe enflasyon rakamlarinin piyasalar tarafindaki yansimasi su asamada sinirli kalirken, Borsa Istanbul-100 endeksi su siralarda %0.3 negatif primli islem goruyor. 2 yil vadeli gosterge tahvil %9.67 seviyelerinde bulunurken, 10 yil vadeli tahvil %9.65'ten islem goruyor. UsdTry kuru ise 2.272 seviyelerinde bulunuyor."

HSBC Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)