Ana SayfaKulisAsortie Mobilya borsaya hazırlanıyor---

Asortie Mobilya borsaya hazırlanıyor

1 / 12
Asortie Mobilya borsaya hazırlanıyor
05 Şubat 2015 - 11:06 www.borsagundem.com

MURAT DEMİRBAĞ – BORSAGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

Genç işadamı Murat Erat liderliğinde ‘dünya markası’ olma hedefiyle yola çıkan Asortie Mobilya kapılarını Borsagundem.com’a açtı

İşin doğrusu, halka arz için alt yapı çalışmaları başlatan Asortie Mobilya’ya röportaja giderken böyle genç bir patronla karşılaşmayı beklemiyordum. Benim için sürpriz oldu. Ama sürprizin büyüğünü karşımda ekonomi okumuş, Borsa üzerine yüksek lisans yapmış, akademisyenlik tecrübesi tatmış, eğitim danışmanlığı kartviziti taşımış bir işadamı bulunca yaşadım. Ben şaşırdım, şimdi sıra sizde…

Yeşil Kart işine Türkiye’de ilk o el atmış, ‘Work and Travel’ sistemiyle Türkiye’den yurt dışına en fazla öğrenci gönderen şirketi o kurmuş. Mobilyada ise zirve yolculuğuna çıkmış bir ‘girişimci ruh’ Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat.

Başarı ve yetenek tam karşımda, klasik mobilyanın ‘tek’ ve ‘rakipsiz’ ürünü siyah koltukta. Ben soruyorum, o yanıtlıyor. Yanıtların arasına mutlaka bir ‘ürün reklamı’ sıkıştırıyor! Ayağa kalkıyoruz. Mağazayı geziyoruz. Gözleri zevke hapseden bir yemek masası ya da çizimini uçakta yaptığı, yok satan yatak odası. Kıvrımların dilinden renge, sütunların özelliğinden oymalara her biri ustalık, her biri usta titizliği isteyen mobilyaları anlatıyor. Detay verirken mutlu oluyor, şahidim. Çünkü gurur duyuyor.

Yorgunluk nedir bilmediğini, başta kendisi üç kişilik beyin ekibi olarak sürekli gezdiklerini söylüyor Erat. Şaka bir yana, sabah Dubai, akşam Moskova. Amaç eğlence değil tabi, amaç yeni tarzlar keşfetmek, hedef yeni müşteriler kazanmak.

3 yılda yarattıkları Asortie markası altında ürettikleri klasik mobilyaları 32 ülkeye ihraç ederken, 5 dilde yayın yapan internet sitesi, Facebook’ta 550 bin kişinin beğendiği sayfaları bu mücadeledeki en önemli askerleri. Bir de markayı dünya 5’inciliğine taşıyan, üst sınıf kitlenin beğeni zevkine hitap eden modelleri yaratan çizim ekibi. Ya da Erat’ın söylediği gibi, mühendisleri…

“Boyada gerçek altın varak kullanıyoruz, oymalarımız kesinlikle gürgen, kayın ağacı ve el oyması. Kumaşlarımız ithal veya Türkiye’nin en kaliteli yerli kumaşları” dediği ürünleri için “Biz çok pahalıyız” vurgusunu yaparken çok rahat Murat Erat. Dikkatimi çekiyor.

“Kimler alıyor?” sorumu havada kapıyor, Asortie Mobilya hayranlarından bazılarını sıralıyor: Hülya Avşar, Emel Sayın, Müge Anlı, Cicişler,  önemli siyasetçiler, Dominik Cumhurbaşkanı, Kongo Cumhurbaşkanı…”

Mağazanın en stratejik noktasında konuşlandırılan koltuk takımına geçiyoruz, ama artık ‘kalabalık’ oturuyoruz. Sohbetin dili de çoğalıyor. Konu İtalyanlara geliyor. Mobilyanın kralıyla mücadele yöntemine. Cümleye giriş anlamlı: “Türkler İtalyan mobilya hayranı, Avrupalılar ise Asortie..” İtalyanlara “Ben senden iyiyim” mesajını vermek, kral koltuğu üretmekle bitmiyor. Klasik tarzın ağababası AB’ye “Made in Asortie” koltuğunu ezberletmek için sadece heyecan da yetmiyor. Bunun için kafa gerekiyor ki manzara ortada;  Murat Erat’ta var. Hem de fazlasıyla…

Türk mobilyacıların tek tip ürünü dünyaya satmaya çabaladıklarını ama herkesin yerine mıhlandığını gören Murat Erat kendi rotasını buluyor; her ülke için ayrı bir ürünle yola çıkıyor. Rakipleri Nijerya’yı ancak belgeselden izlerken o koltuk, masa, yatak odası satıyor. Nasıl? Terletmeyen kadifeyle! Niye? Asorti alan Afrikalı 60 derece sıcakta klimalı gibi otursun diye…

Eşyalı ev inşaatı yapan kardeş şirketin ihtiyacı ürünleri de karşılayan, 57 kişilik ekiple aleme meydan okuyan, “ Atölyelerimiz, Ankara‘da bir fabrikamız var. Yüzde 80 üretimi kendimiz yapıyoruz” diyen Murat Erat, satışlarının büyük bir oranını kapsayan yurt dışını da başıboş bırakmıyor!

Sırbistan’da, Dubai’deki şube açılmış, kardeş Azerbaycan’da ofis kurulmuş. Şimdi ise Marbella’da açacağı mağazayla İspanya’yı fethe hazırlanıyor Asortie Mobilya.

Sohbet ekonomiye kayıyor. Yüksek lisanslı ekonomist Erat, 2015’te Türkiye’ye yönelik ‘yüzde 3’lük büyüme beklentisi için, “Bu yerinde saymak” diyor. Keyifsizliğini saklamıyor.

Ve sıra Borsaya geliyor. Halka arzın nimetleri üzerine master tahsilli bir şirket sahibi olarak bu konuda kararlı, hedefini çizmiş, ne istediğini biliyor.

3 sene önce anonim şirket statüsüne kavuşan Asortie Mobilya’nın ticari rakamları belli ancak Erat, “Onları borsaya açılma sürecinde güncelleyeceğiz” diyor.

Peki, Asortie niye Borsa İstanbul’da ‘gong’ çaldırmak istiyor? Halka arzdan elde edilecek gelir nereye harcanacak? Tüm müstakbel Asortie yatırımcılarının ilk merak edecekleri soruyu masaya koyuyorum. “Şirketi büyütmek istiyoruz” derken, paranın yatırıma çevrileceğinin ilk sinyalini veren Murat Bey, birden iddia çıtasını yukarı çekiyor: “Asortie bugün birçok ülkede marka ama bu yetmez. Bizim amacımız bir dünya markası olmak...” 

Bu arada sitemle karışık sektöre giydirmeyi de ihmal etmiyor: “Ne yazık ki Türkiye’de dünya markası olmuş bir mobilyacı yok…”

Bu kur kaosunda korkusuzca, “Döviz inmiş, çıkmış beni ilgilendirmez, ben tüm işlerimi zaten dolarla yapıyorum” diye konuşan Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat,  başarısıyla Romalı mobilyacıların ensesine çöken, euronun anavatanı koca kıtaya bile dolarla ürün satan bir mobilya dahisi.

Bakalım bu dahilik, Borsa İstanbul’a geldiklerinde yatırımcısına kârlı hayaller mi yaşatacak, yoksa hayallere kar mı yağdıracak?

Bekleyip, göreceğiz… 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ejder09 Kasım 2016 21:21

    Çok verimli ve keyifli bir röportaj olmuş, başarılı bir hikayeyi daha takip etmiş olduk. Ellerinize sağlık