Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAteşan Aybars’tan altın, petrol, Çin bombası---

Ateşan Aybars’tan altın, petrol, Çin bombası

3 / 8
Ateşan Aybars’tan altın, petrol, Çin bombası
19 Ocak 2016 - 11:16 www.borsagundem.com

ÇİN HEM GÜVEN HEM DE ENDİŞE KAYNAĞI

-Çin’i nasıl okuyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde Çin depremi dünya piyasalarını da sarstı. Yatırımcılar nasıl davranmalı? Çin piyasalarındaki bu sarsıntı yeni bir krizin habercisi mi?

Ateşan Aybars: Çin, çok ciddi olarak büyüdü. 1970’li yıllarda Kanada’da nükleer enerjide çalışırken bir sürü Çinli mühendis arkadaşım vardı. Şimdi o çocukların hepsi ülkelerine geri döndüler ve bu devrimi yaptılar. Ve 30 yıldır da Çin bu işi ciddi bir ölçeğe getirdi. Tamam, mühendis çalışıyor ama bir yönetici lazım. Çin’de ciddi olarak ihracata dayalı bir ekonomiden iç tüketime doğru bir geçiş var. Bu kolay bir geçiş değil. Bu yüzden çok karışık. Bilgi fazla gelmiyor, yönetim komünist veya defakto. Bu hem iyi hem kötü. Öte yanda borsalarında ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntılara çok acemice bakıyorlar ve bu da dünyayı çok etkiliyor. Dolayısıyla petrol ve diğerleri düşünüldüğünde Çin ciddi bir parametre olarak karşımızda. Çünkü dünya geleceğini Çin’e bağlamış durumda. Çin hem güven hem de endişe kaynağı.
Bakın Çin her sene 5 tane New York şehri gibi şehir kurmaya başladı. Bunun alt yapısı, bakır ihtiyacı, demir çelik ihtiyacı, vs. Tabii köyden şehre geldiler ama, bu bizdeki gibi değil, yarım milyar insan geliyor. Onların soya fasulyesi ihtiyacı, bisiklet ihtiyacı vs. İşte bu Çin mucizesiydi. Fakat bu sürdürülebilir bir şey değil. Sonunda Çin yalnızca ihracata dayalı değil, iç tüketime dayalı bir sürece başladı. Şimdi yakınmalar, endişeler oradan kaynaklanıyor. Ama hâlâ yüzde 7 büyümeyi hedefliyorlar. 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerizlenmemeli artık 19 Ocak 2016 17:39

    uyananlar kapanışta sattı gaza gelenlerin elinde kaldı.

  • anlayanlara tabii ki.19 Ocak 2016 15:37

    imf'nin son raporunda dünya çapında 2 yıl için büyümeleri düşürdüğü açıklamsı borsalar için uyarıdır aslında.

  • banka faizi iyi.19 Ocak 2016 15:08

    tüm emtialar, çinin durmasıyla dipliyor emtia alıp ta batacağına bizde faizler 11'lerde yani iyi getiri varken ne iş var emtialarda borsalarda??

  • sadece fikir19 Ocak 2016 14:41

    her satırını okudum ve adamın kafası çalıştığı fikri oluştu altın döviz ve hisse senetlerim var bunlara gümüşüde eklemem gerektiği fikri oluştu

  • borsaları düşürebilir!!!19 Ocak 2016 13:50

    yeni açıklanan alman zew endksindeki önemli düşüşe dikkat etmeli bu avrupanın önemli ekonomik kriz belirtisi olabilir ki borsalarda önemli gerilemeleri başlatabilir yakında.

  • borsacı19 Ocak 2016 13:15

    çok beyefendi bir adam kendisi.