Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAteşan Aybars’tan altın, petrol, Çin bombası---

Ateşan Aybars’tan altın, petrol, Çin bombası

5 / 8
Ateşan Aybars’tan altın, petrol, Çin bombası
19 Ocak 2016 - 11:16 www.borsagundem.com

ALTINDAKİ TOPARLANMA ÇİN EKONOMİSİNE BAĞLI OLACAK

-Altında 2016’da ne bekliyorsunuz

Ateşan Aybars: Altın, petrolden farklı olarak bir güven aracı. Endüstriyel özeliği bir bakır, gümüş gibi değil. O yüzden de bir enflasyon ve yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Biliyorsunuz altın fiyatları bundan 2-3 sene önce 1930 dolarlara kadar gelmişti. Bu seviyelere kadar geldiğinde dünya tamamen bir krizin içindeydi. Çünkü güven aracı olarak altın çıkıyordu. Bir de sürekli para basılıyordu. Şimdi ne oldu? Altın fiyatları çok çıkınca enflasyon demek çünkü, altın enflasyonla bağlantılı. Enflasyon olduğu zaman merkez bankaları para basamaz. Çok zordur ve açıklayamazlar. O yüzden altının düşmesi lazım ve altın fiyatlarını düşürüp, manipüle ettiler.
Bugünlerde altın biraz toparlanıyor ve 1100’e geldi. Bana göre altın artık bir tehdit değil. Onun için altın fiyatlarının arz talebine göre hareketine müsaade ediyorlar. Bakın şu anda dünyada jeopolitik gerginlikler var. Altın üreticileri kenara çekilmeye başladı ve dünyadaki büyük maden şirketleri zorda. Hem ücretler artıyor hem altın fiyatları düşüyor hem de maliyetler artıyor. Onun için bu şirketler sıkıntıda.
Bunların dışında altının en büyük endişesi FED’in ne yapacağıyla alakalıydı. Biliyorsunuz altının bir faiz getirisi yok, altın değeriyle kaybettirir, kazandırır. Onun için altın FED’in ne yapacağı endişesiyle sürekli elden çıkarıldı.  Dolayısıyla altın fiyatları bu seviyelerde bir hayli hırpalandı. 2016’da altın fiyatlarında biraz toparlanma olabilir ama bu toparlanma Çin ekonomisine bağlı olacak. Altının kendi temelleri içinde problemi yok ancak talep yönündeki sıkıntılar Çin’den kaynaklanıyor. Altın fiyatlarında 1300-1500 seviyelerini görmek için enflasyon cephesinde biraz endişe duymamız lazım. Dolayısıyla altın rolünü oynadı ve sahneden geri çekildi. Şu an dinleniyor, zamanı gelince ortaya çıkacak. 

 

Ateşan Aybars 1 from borsagundem on Vimeo.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerizlenmemeli artık 19 Ocak 2016 17:39

    uyananlar kapanışta sattı gaza gelenlerin elinde kaldı.

  • anlayanlara tabii ki.19 Ocak 2016 15:37

    imf'nin son raporunda dünya çapında 2 yıl için büyümeleri düşürdüğü açıklamsı borsalar için uyarıdır aslında.

  • banka faizi iyi.19 Ocak 2016 15:08

    tüm emtialar, çinin durmasıyla dipliyor emtia alıp ta batacağına bizde faizler 11'lerde yani iyi getiri varken ne iş var emtialarda borsalarda??

  • sadece fikir19 Ocak 2016 14:41

    her satırını okudum ve adamın kafası çalıştığı fikri oluştu altın döviz ve hisse senetlerim var bunlara gümüşüde eklemem gerektiği fikri oluştu

  • borsaları düşürebilir!!!19 Ocak 2016 13:50

    yeni açıklanan alman zew endksindeki önemli düşüşe dikkat etmeli bu avrupanın önemli ekonomik kriz belirtisi olabilir ki borsalarda önemli gerilemeleri başlatabilir yakında.

  • borsacı19 Ocak 2016 13:15

    çok beyefendi bir adam kendisi.