Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarındaki rallinin nedeni ne?---

Avrupa borsalarındaki rallinin nedeni ne?

3 / 3
Avrupa borsalarındaki rallinin nedeni ne?
15 Şubat 2016 - 15:20 www.borsagundem.com

Alan Yatırım-Burçak Gezgin:

Piyasaların İyimserliği Japonya ve Avrupa’nın elinde
 
Avrupa Borsalarında geçen hafta özellikle bankacılık hisseleri öncülüğünde gördüğümüz sert satış baskısı Cuma günü kısmen toparlanmıştı. Özellikle Avrupa’da en büyük satış dalgasına neden olan Deutsche Bank’ın piyasayı rahatlatmak için tahvil alacağını açıklaması bu pozitiflikte öncü olmuştu. Hafta kapanışında kısmi gördüğümüz bu pozitifliği bugün beklentileri karşılamayan Japonya ve Çin verilerine rağmen Japonya piyasasının desteklediğini görüyoruz. Japonya’da kötü veriler devam ettikçe, ekstra teşvik beklentileri güçlenmeye devam edebilir ki, bu durum Asya piyasasına olumlu yansıyacak bir gelişme olarak gözüküyor. Zaten ekstra teşvikler için bir adım atan Japonya Merkez Bankası’ndan daha fazla adım atmasını hatta tahvil alımını artırmasını beklememiz yanlış olmaz. Diğer taraftan baktığımızda Çin Borsası’nın da geçen haftaki volatiliteye olumlu bir tepki verdiğini söyleyebiliriz.
 Her ne kadar Çin Borsası günü ekside kapatsa da, bu negatifliğin kısmi olduğu ve volatilite yaratmadığı gözüküyor. Geçen hafta Çin borsasının kapalı olması panik havasının derinleşmemesi için bir şans olarak görülmeli. Bu haftaya başlarken piyasalar, geçen haftaya göre daha pozitifti ve Asya’da gördüğümüz bu iyimserlik Avrupa’ya sıçramış durumda. Özellikle hem ABD hem de Avrupa tarafındaki banka hisseleri bu panik havasında ciddi değer kaybettiler ve bu haftada toparlanmalarını görmemiz normal karşılanmalı.  
 
Artık küresel piyasalarda tek bir senaryonun oluşmaya başladığını görebiliriz. Özellikle şu an riskli varlıklar olan hisse senetlerindeki endişe FED’in yeni bir faiz artırımını kaldıracak gibi görünmüyor. Ancak uluslararası piyasalarda bugün gördüğümüz pozitifliğin kalıcı olabilmesi için, Japonya yada Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programlarını artırması gerekebilir. Her ne kadar bu durum küresel piyasalarda balon beklentilerini artırsa da, piyasaların olumlu tarafa geçmesi için ek teşvik gerekli gözükmekte. Aksi halde piyasaların ciddi tedirginlik barındırdığını ve uzun vadeli iyimserlik taşımayacağını 10 yıllık bono faizlerinden görebiliyoruz.
 
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali15 Şubat 2016 16:01

    bizim borsada ne yapmayı düşünüyorlar. nasıl bir 69 bin desteğiymiş bu ki kaçıncı kez dönüyor. çoğu yatırımcı düşecek diye benim gibi nakite geçti bekliyor. ortam çok karışık hisse alınacak zaman değil. bu sebeple aşağı çeki sürekli gel gel yapıyorlar.