Ana SayfaPiyasaBakanlar Medya ve Garanti YO sorusu---

Bakanlar Medya ve Garanti YO sorusu

1 / 2
Bakanlar Medya ve Garanti YO sorusu
21 Eylül 2015 - 09:56 www.borsagundem.com

SPEKÜLATİF ÇIKIŞ ARAYIŞI VAR
SORU (1) -
Bakanlar Medya’nın ortaklık yapısı değişince ben de çıkar diye aldım. Ama değişen bir şey yok. Yine düşüp duruyor. Ne olacak bu hissenin hali? Boşuna mı bekliyoruz yoksa?
Zahir Candan

CEVAP -
 Bir hissenin istikrarlı şekilde çıkış sergileyebilmesi için firmanın faaliyetine uygun kârlılık yapısına sahip olması gerekir. Aksi durumda beklenen yükseliş görülmez. Bakanlar Medya da benzer şekilde düşük bir kârlılık yapısına sahip bulunuyor. Firma her yıl ilk bilanço dönemlerinde zarar ederken yılın son dönemlerine doğru kârlılığa geçiyor. 2015’in ilk yarısında da düşürmekle birlikte yine zarar söz konusu. Geçmiş yıllarda olduğu gibi performansını sürdürmesi halinde yıl sonunda kâra dönmesi beklenmeli. Ancak arzu edilen kârlılık yapısından uzakta bulunuyor. 
Şirketle ilgili bu yıl içinde gerçekleşen en önemli gelişme ortaklık yapısının el değiştirmesi olsa gerek. Şirketin hakim ortağı geçtiğimiz Mart ayında değişirken yeni ortak sermayenin yüzde 68,35’ine denk gelen payın her birini 2,45 TL’den satın aldı. Ardından da firmanın kârlılığını güçlendirebilme adına faaliyet alanının değiştirileceği ve enerji sektörüne geçileceği duyuruldu. Hisse, 18 Eylül 2015 gününe gelindiğindeyse kapanışını 1,99 TL’den gerçekleştirdi.
Borsada bünyesi zayıflayan firmaların bir çıkış yolu olarak tercih ettiği sektör değişikliği zaman zaman rastlanılan bir durumdur. Faaliyet yürütürken kendi sektörlerinde sıkışan firmaların genellikle yöneldiği sektörlerin başında da enerji geliyor. Bu alan yatırımcıların da ilgisini çekmesi itibariyle hisseye olan talebi artırabilmekte ve daha önceden alım yapmış ortakların sahip oldukları hisselerin değerlenmesine imkan verebilmekte. Ancak bir firmanın enerji alanına gireceğini söylemesi ile bu alanda kayda değer bir gelişim kaydetmesi arasında çok ciddi fark vardır. Geçmiş örnekler incelendiğinde de zaten bu durum net gözlenebiliyor.  Sonradan sektöre giren firmaların arzu ettikleri hedefi tutturmaları hiç de kolay değil. Öte yandan  enerji sektöründe uzun yıllar faaliyet yürüten deneyimli firmaların dahi zarar ettiği gözlenmekte. Bu itibarla Bakanlar Medya’nın enerji alanına yönelecek olması başlı başına hissenin değer kazanması için yeterli bir zemin oluşturmasa da spekülatif çıkışın dayanağı olabilir. Spekülatif bir çıkışı gözlemek yerine hisselerin taban oluşturduğu bu günlerde kârlılığını istikrarlı şekilde büyüten firmaları takip etmek daha doğru olacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)