Ana SayfaPiyasaBalatacılar ve Söktaş sorusu---

Balatacılar ve Söktaş sorusu

2 / 2
Balatacılar ve Söktaş sorusu
08 Kasım 2017 - 08:23 www.borsagundem.com

ZARARA ORTAK OLMAYIN

SORU-Borsa çıktığı halde Söktaş yükselmiyor. Neden yükselmiyor? Sakın bana kâr etmiyor demeyin. Kâr etmediği halde yükselenler de var. Sahipleri bu kağıda sahip çıkmalı. 

Burak İnce 

CEVAP- Borsada mali yapısı zayıf olduğu halde özsermayesini yitirmiş olan firmaların zaman zaman yukarı yönlü sert hareketler sergilediği görülebildiği bir gerçeklik. Ancak bu tür hisselerin hareketlerinin daha ziyade spekülatif düzeyde kaldığını hatırlatmak isteriz. Böylesi hareketlerin yaşandığı dönemlerde alım yapanlar kârdan çok zarar olasılığını satın almış olur. Zira hissenin çıkışının verdiği cazibeyle alım yapanlar düşüşe geçtiğinde satmaya fırsat bulamamakta ve maliyetlerinin altında bir fiyata satmak zorunda kalmakta. Şüphesiz çıkış sırasında satanlar kazanç elde edebilecektir. Bununla birlikte bireysel yatırımcıların hissenin çıkışı sırasında satmak yerine alım yaptıklarını da genel bir gözlem olarak hatırlatmak isteriz. Bu nedenledir ki zarar eden ya da küçülen firmaların değil gelir ve kârı artan firmaların takip edilmesinde yarar var. 

Söktaş’ı değerlendirirken de yukarıda yer alan bilgileri göz önünde bulundurmakta fayda var. Şirket sürekli zarar eden bir yapıya sahip bulunuyor. Son açıklanan 2017 altı aylık bilançosunda da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre zarar artarak devam ediyor. Bu durum yıl sonunda da zararın süreceği yönündeki ihtimali güçlendiriyor. Firmanın geçmiş yıl zararı ise 104 milyon TL’yi geçti. Mali yapısında arzu edilen düzelmenin gözlenmediği hissede arada çıkışlar olsa da kalıcı bir yükseliş beklenmemeli. Borsada işlem yapan yatırımcıların zarara değil kâra ortak olmayı tercih etmeleri kazanç olasılığını da beraberinde yükselteceğini hatırlatmak isteriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)