Ana SayfaPiyasaBanka karları enflasyona yenildi---

Banka karları enflasyona yenildi

1 / 10
Banka karları enflasyona yenildi
09 Şubat 2015 - 13:12 www.borsagundem.com

Borsa İstanbul'u sürükleyen bankaların 2014 yılı bilançoları açıklanmaya başlandı. Dört büyük bankanın kârları, beklendiği gibi yatay düzeyde. Analistler, bunda bankaların ücret ve komisyon gelirlerindeki yeni yasal düzenleme ve faiz marjlarının etkisinin olduğunu ifade ediyor. 2015 için beklentiler ise daha olumlu olsa da ikinci yarıdan itibaren FED'in faiz kararı takip edilecek.

Borsa İstanbul'un lokomotifi olan bankaların 2014 yılsonu kârları açıklanmaya başladı. Büyük dört banka bilançosunu geçen hafta itibariyle açıklarken, dördüncü çey¬rek bilançoları için son açıklama tarihi banka ve sigorta şirketlerini de içeren solo bilançolar için 2 Mart, konsolide bilançolar için ise 11 Mart. Önümüzdeki süreçte yine açıklanan banka bilançoları takip edilecek.

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörü 2014 yılı net kârı bir önceki yıla göre sabit kalarak 24 milyar 665 milyon TL olarak gerçekleşti. Yapı Kredi'nin 2013 yılında elde ettiği sigorta satış kârı hariç tutulduğunda bankacılık sektörünün net kârında yüzde 5 seviyesinde artış gösteriyor. Bu artış bile, yıllık yüzde 7.8 olan enflasyon oranını yakalayamıyor ve reel gerileme anlamına geliyor. Banka sektöründe borsaya açık olan şirketler için de beklenti kârların geçen yıla göre yatay olacağı yönünde.

Banka kârlarının nasıl geldiğine dair yorumlar ve bu yıl için beklentileri ifade etmeden önce, geçen hafta banka hisselerinde yaşanan hareketliği açıklamakta fayda var. Bank Asya'daki yönetimin TMSF tarafından devralınmasıyla birlikte banka sektöründeki hisselerde iki günlük düşüş olduğu göze çarptı. Yabancı yatırımcıların da bu iki günlük süreçte hisselerden yaptığı çıkışlar dikkat çekti. Bu konuyla ilgili Yatırım Finansman yayınladığı notta, banka endeksinin 3-4 Şubat tarihleri arasında 173.570'den 159.693 seviyesine net yüzde 8 oranında, BIST100 Endeksi ise 89.712'den 85.910 seviyesine yüzde 4,24 gerilediğini ifade etti.

Söz konusu dönemde ağırlıklı olarak uluslararası yatırımcılara hizmet veren aracı kurumların yoğun satıcı olduğunun göze çarptığına dikkat çeken Yatırım Finansman uzmanları, söz konusu aracı kurumların en fazla satıcı olduğu ilk altı hissenin sırasıyla Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Koç Holding olduğunu belirlediklerini söylüyor. Hesaplamalara göre bu hisselerden 663 milyon TL'lik para çıkışı oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)