Ana SayfaPiyasaBanka karları enflasyona yenildi---

Banka karları enflasyona yenildi

2 / 10
Banka karları enflasyona yenildi
09 Şubat 2015 - 13:12 www.borsagundem.com

KOMİSYON ETKİSİ

2014 yılı dördüncü çeyrek ve yılsonu bilançolarında beklentinin yatay olmasında gerileyen net faiz marjı ve komisyon ve ücretlerdeki yeni düzenlemenin etkisi olduğu dile getiriliyor.
2014 banka kârlarının 2013 yılına göre yatay seyretmesini bekleyen analistlerden Ünlü Menkul Değerler Araştırma Müdürü Dr. Vedat Mizrahi, bunun temel nedeninin sektörün artan finansman maliyeti nedeniyle gerileyen net faiz marjı olduğunu söylüyor. Ayrıca artan takipteki krediler için ayrılan karşılıkların da 2014 yılında sektör kârlılığına negatif bir etkisi olduğunu ifade eden Vedat Mizrahi, "2014 yılında kârlılığı etkileyen diğer faktörlerden biri de yeni düzenlemelerdi. Her ne kadar ücret ve komisyonlar ile ilgili düzenlemenin 2014 yılına etkisinin sadece son çeyrekte geçerli olması nedeniyle sınırlı kaldığını görsek de, normalde mevsimsel olarak dördüncü çeyrekte daha güçlü olan ücret ve komisyon gelirleri, bu düzenlemenin etkisi ile dördüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla daha zayıf kaldı" diyor.

Vedat Mizrahi, 2013 yılının sonunda yürürlüğe giren ve bankaların bireysel kredi portföyleri için daha fazla karşılık ayırmalarını gerektiren düzenlemede özellikle kredi kartı portföyü daha fazla olan Akbank, Garanti ve Yapı Kredi'yi daha fazla olumsuz etkilemiş olduğuna da dikkat çekiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)