Ana SayfaPiyasaBanka karlarındaki son durum---

Banka karlarındaki son durum

2 / 6
Banka karlarındaki son durum
06 Ağustos 2014 - 11:46 www.borsagundem.com

İKİNCİ ÇEYREKTE ARTTI

Geçen haftaya kadar bilançolarını açıklayan bankaların karlarında yılın ilk çeyreğine göre artış gözlenirken, geçen yıla göre düşüş görülüyor. Şeker Yatırım Banka Analisti Övünç Gürsoy, bu düşüşün nedenlerini şöyle açıklıyor: ”Geçen yıla göre azalan karlılıkta bankaların fonlama maliyetlerinin daha yüksek olması nedeniyle net faiz gelirlerinin zayıf olması, yavaşlayan kredi büyümesi nedeniyle komisyon gelirlerinin düşük olması ve geçen yıla göre yüksek olan faiz seviyelerinde menkul satışından yeterince ticari kar elde edilememesi, aksine para swapları kaynaklı ticari zarar yazılması.”

Övünç Gürsoy’a göre, fonlama tarafında para swaplarının kullanılmaya devam etmesi ve maliyetlerin yüksek olması nedeniyle ticari zararlar banka karlılıklarını olumsuz etkiledi. Ancak komisyon gelirlerinde hesap işletim ücretlerinin genelde yılın ikinci çeyreğinde toplanması sayesinde artış görüldü. Ayrıca bankaların aktif kalitesinde korkulanın aksine gözle görülür bir bozulma yaşanmadı. Bu nedenle kredi karşılıkları ilk çeyreğe göre ya yatay kaldı ya da azaldı. Bu da karlılığı olumlu etkiledi.

Bu arada Halkbank ve Akbank açıkladıkları ikinci çeyrek rakamları ile geçen yıla göre iyi performans gösteren bankalar oldu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)