Ana SayfaPiyasaBantaş ve Alcatel sorusu---

Bantaş ve Alcatel sorusu

1 / 2
Bantaş ve Alcatel sorusu
27 Ocak 2016 - 10:57 www.borsagundem.com

“MAKUL” DEDİLER FİYATI YARIYA İNDİ

SORU-
Halka arzında aracı kurumum tarafından öneri üzerine aldığım Bantaş Ambalaj hissesi hakkından yorumunuzu yazar mısınız? Ufak yatırımcıya burada hisse pazarlanması mı yapılıyor? 

Faruk Tağı

CEVAP- Aracı kurumlar içinde kuşkusuz tüm yönüyle donanımlı faaliyet yürütenler bulunsa da yeterli ve güçlü bir araştırma birimine sahip olmayanların da var olduğunu bilmek gerekiyor. Bu anlamıyla yatırımcılar aracı kurumlarından öneri alırken araştırma birimleri olup olmadığını da göz önünde bulundurmalarında fayda var. Diğer taraftan araştırma birimi bulunmasına karşın diğer aracı kurumların etkisinde kalmadan görüş ve değerlendirmede bulunabilmek de önemli. Zira bağımsız bakış açısına sahip olabilmek yapılan değerlendirmenin isabet gücünü artırmakta. Şüphesiz tüm bunlara ilave olarak yatırımcıların, araştırma departmanlarının ürettiği raporları kendi mantık süzgecinden geçirmesi ve belirlediği kıstaslara uygun düşüp düşmediğini kontrol etmesi de bir diğer önemli husus olduğunu hatırlatmak isteriz.  

Bantaş Ambalaj’ı değerlendirirken de aynı bakış açısı ile hareket etmek gerekiyor. Mayıs 2015’te borsada işlem görmeye başlayan Bantaş Ambalaj, halka açıldığı günden bu yana geriliyor. Hisse, 18 Mayıs 2015 günü 2,40 TL’den ilk işleme açılırken yaşanan düşüşün ardından 26 Ocak 2016 günü 1,71 TL’den kapanışını gerçekleştirdi. Hissenin fiyatı, henüz bir yıl dahi olmadan neredeyse yarı fiyatına gerilemiş durumda. Halka arz sırasında hisseyle ilgili fiyat tespit raporu yayınlayan birçok aracı kurum ise halka arz fiyatını makul bulduğunu belirtmişti. Ancak fiyat makul değerlendirmesine karşın düşüş devam ediyor. 

Şirketin 2013 yılında elde ettiği kâr rakamı baz alındığında, 2014 yılında kârda artış yaşanmadığı görülüyor. Son açıklanan  2015 yılı dokuz aylık bilançosuna göre ise yıl sonu kârında artış olasılığı bulunuyor. Fakat fiyat kazanç oranının 13,05 seviyesinde olduğunu hatırlatmak isteriz. Hissedeki düşüşe rağmen fiyat kazanç oranı, BIST 100 Endeksine dahil hisselerin f/k oranı ile aynı seviyede bulunuyor. Bu anlamıyla yaşanan gerilemeye rağmen mevcut fiyat seviyesinin düşük olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.

Takas verileri incelendiğinde de hissenin özellikle iki aracı kurumda toplandığı görülüyor. Halka arzı sırasında toplamda sadece 732 yatırımcının hisseye ilgi gösterdiği göz önüne alındığında payların iki aracı kurum saklamasında toplanmasının anlaşılır bir nedeni bulunuyor. Diğer taraftan halka arz sırasında bir miktar pay almış görünen yabancı yatırımcı da fırsat buldukça satmayı tercih ediyor. Mevcut veriler  karşısında hissede belki spekülatif hareketlenmeler yaşanabilir. Ancak kalıcı ve istikrarlı bir çıkış için gerekli zeminin zayıf kaldığını hatırlatmak isteriz. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet01 Nisan 2016 12:08

    Resmen dolandırıldık.

  • ali yakut27 Ocak 2016 17:14

    Yünsa satış süreci dikkatle takip edin sabancı sana ve boşsa gibi satış sürecini baslatti

  • aracının hukuki sorumluluğu27 Ocak 2016 11:47

    6362 sayılı yeni SPK kanununa göre izahnamenin doğluluğundan aracı kurum 1 yıl hukuken sorumlu. yanlış-eksik bilgi vermişse ve 1 yıllık süre içinde hisse alan kişi zarar görmüşse kanunen tazminat davası açıp hakkını geri isteyebilir. çünkü kasten aldatılmış sayılıyor. Halka arzlarda çok büyük hileler dönüyor.Halka arzlarla ilgili sayın bakanımızın acil tedbirler alması gerekiyor. Sahte analizlerle 1 liralık şirket farazi varsayımlarla, rapor hilesi ile, kasten yanlış çarpanlar kullanılarak 5-6 lira eder fiyat çıkartılıyor. tabi hisse satacak şirkete kıyak olsun diye.. ama hak etmeyen fiyatla satılan hisseler borsada düşünce yatırımcı kaybediyor. bu işin tadına varan şirket patronları devamında sahte haberlerle, özel durum açıklamaları ile, tüm hisseleri halka satıyor. Sonra bilanço açıklamıyor. Şirketin tahtası kapanıyor ve batıyor.. Son 4-5 yıldaki 70 halka arz edilen firmadan 20 tanesi batmış. Üstelik halkdan ciddi nakit topladığı halde batmış. Batma sebebi tamamen nitelikli dolandırıcılık mahiyetinde halka açık şirketlerin kötü niyetli olarak içlerinin boşaltılması. Bu suçların cezası çok çok ağır.. Dolandırılan her bir yatırımcı için 3-5 yıl arası hapis. Binlerce kişi dolandırıldığı düşünülürse, binlerce yıl hapis.. sahte fiyatı belirleyen aracı kurum raportörü de, hisse ihraç edip, sonra şirketi batıran kötü niyetli patronlar da.. ARTOG, ÇLKHO, ERICO, EKIZ, MANGO, RANLO, EKİZ, UTPYA,PLASP,ATAÇ,AKPAZ... ve onlarcası.. Bu şirketleri kim ne gerekçe ile halka açtırdı ve neden o sahte fiyatları denetlemedi.. neden içinin boşaltılıp millete B grubu imtiyazssız hisseler satışı bitine kadar tedbir almadı.. HESABINI VEREMEZ. ÇOK CİDDİ TEMİZLİK GEREKLİ. VE BU TEMİZLİK MUTLAKA OLACAK. SUÇLUYU SİNSİCE KORUYAN KURUMLARDAKİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLAR DA AĞIR HAPİS CEZALARINA ÇARPITILACAK.Sayın bakanımız MEHMET ŞİMŞEK bu hırsızlık düzenine asla müsade etmez. Etmeyecektir..Saygılarımla.

  • XXL27 Ocak 2016 11:46

    Halka arzdan kesinlikle hisse almam artık,kaç kez aldıysam kazıklandım

  • halka arza aracılık27 Ocak 2016 11:15

    eden aracı kurumlara bu şartı ( ARGE ) getirirsen hiç bir sıkıntı olmaz ve tüm sorumluluk onların olur..