Ana SayfaPiyasaBantaş ve Alcatel sorusu---

Bantaş ve Alcatel sorusu

2 / 2
Bantaş ve Alcatel sorusu
27 Ocak 2016 - 10:57 www.borsagundem.com

ZARARINI DURDURABİLMESİ ŞART

SORU-
Alcatel’de devam eden düşüşlerin sebepleri nelerdir? Fransız Nokia’nın Alcatel’i satın alacağı doğru mudur? Doğru ise bu satış yakın bir tarihte gerçekleşebilir mi? Satış haberleri kesinlik kazanır ise hisseye etkisi pozitif mi olur, negatif mi?

Hüseyin Şaşmaz

CEVAP-Alcatel’in sermayesinin yüzde 65’i yurtdışı merkezli Alcatel-Lucent’in elinde bulunuyor. Nokia’nın, Alcatel değil ama büyük hissedar Alcatel-Lucent’in hissesini alması söz konusu. 8 Ocak 2016 günü yapılan açıklamada; Nokia henüz itfa edilmemiş paya dönüştürülebilir tahviller yoluyla 2020 yılına kadar Alcatel-Lucent’in sermayesinin yüzde 78,97’sine sahip olacak. Bu anlamıyla Alcatel’in büyük ortağında herhangi bir değişiklik olmasa da nihai hakim hissedarın değişmesi söz konusu.

Her şirket için ortak değişimi farklı bir fiyat hareketine neden olabilir. Ancak genellikle ortak değişimleri küçük hissedarlar açısından olumlu değerlendirilmekte ve hisse fiyatında yukarı yönlü çıkışına neden olabilmekte. Kuşkusuz asıl önemli olan spekülatif fiyat hareketinden ziyade şirketin kârlılığını güçlendirme olasılığının ne boyutta olduğunu görebilmektir. Alcatel, son iki yılda zarar eden bir yapıya sahip. Son açıklanan 2015 yılı dokuz aylık bilançosunda da zarar artarak devam ediyor. Bu anlamıyla 2015’in sonunda da zarar açıklaması şaşırtıcı olmayacak. Yaşanan zarar fiyat kazanç oranının hesaplanmasına mani oluyor. Öte yandan piyasa defter değerinin ise düşük olmadığı görülüyor.

Hissenin takas verileri takip edildiğinde kasım ayından bu yana yabancıların satış ağırlıklı işlem yaptığı gözleniyor. Söz konusu satışlar hissenin fiyatına olumsuz yönde baskı oluşturuyor. Dokuz aylık bilançosuna göre geçmiş yıl zarar toplamı 32,2 milyon TL’yi aşan şirketin kârlı bir yapıya bürünebilmesi istikrarlı çıkış için önemli. Aksi taktirde hissede bir süre daha düşüş yaşanması şaşırtıcı olmayacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmet01 Nisan 2016 12:08

    Resmen dolandırıldık.

  • ali yakut27 Ocak 2016 17:14

    Yünsa satış süreci dikkatle takip edin sabancı sana ve boşsa gibi satış sürecini baslatti

  • aracının hukuki sorumluluğu27 Ocak 2016 11:47

    6362 sayılı yeni SPK kanununa göre izahnamenin doğluluğundan aracı kurum 1 yıl hukuken sorumlu. yanlış-eksik bilgi vermişse ve 1 yıllık süre içinde hisse alan kişi zarar görmüşse kanunen tazminat davası açıp hakkını geri isteyebilir. çünkü kasten aldatılmış sayılıyor. Halka arzlarda çok büyük hileler dönüyor.Halka arzlarla ilgili sayın bakanımızın acil tedbirler alması gerekiyor. Sahte analizlerle 1 liralık şirket farazi varsayımlarla, rapor hilesi ile, kasten yanlış çarpanlar kullanılarak 5-6 lira eder fiyat çıkartılıyor. tabi hisse satacak şirkete kıyak olsun diye.. ama hak etmeyen fiyatla satılan hisseler borsada düşünce yatırımcı kaybediyor. bu işin tadına varan şirket patronları devamında sahte haberlerle, özel durum açıklamaları ile, tüm hisseleri halka satıyor. Sonra bilanço açıklamıyor. Şirketin tahtası kapanıyor ve batıyor.. Son 4-5 yıldaki 70 halka arz edilen firmadan 20 tanesi batmış. Üstelik halkdan ciddi nakit topladığı halde batmış. Batma sebebi tamamen nitelikli dolandırıcılık mahiyetinde halka açık şirketlerin kötü niyetli olarak içlerinin boşaltılması. Bu suçların cezası çok çok ağır.. Dolandırılan her bir yatırımcı için 3-5 yıl arası hapis. Binlerce kişi dolandırıldığı düşünülürse, binlerce yıl hapis.. sahte fiyatı belirleyen aracı kurum raportörü de, hisse ihraç edip, sonra şirketi batıran kötü niyetli patronlar da.. ARTOG, ÇLKHO, ERICO, EKIZ, MANGO, RANLO, EKİZ, UTPYA,PLASP,ATAÇ,AKPAZ... ve onlarcası.. Bu şirketleri kim ne gerekçe ile halka açtırdı ve neden o sahte fiyatları denetlemedi.. neden içinin boşaltılıp millete B grubu imtiyazssız hisseler satışı bitine kadar tedbir almadı.. HESABINI VEREMEZ. ÇOK CİDDİ TEMİZLİK GEREKLİ. VE BU TEMİZLİK MUTLAKA OLACAK. SUÇLUYU SİNSİCE KORUYAN KURUMLARDAKİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLAR DA AĞIR HAPİS CEZALARINA ÇARPITILACAK.Sayın bakanımız MEHMET ŞİMŞEK bu hırsızlık düzenine asla müsade etmez. Etmeyecektir..Saygılarımla.

  • XXL27 Ocak 2016 11:46

    Halka arzdan kesinlikle hisse almam artık,kaç kez aldıysam kazıklandım

  • halka arza aracılık27 Ocak 2016 11:15

    eden aracı kurumlara bu şartı ( ARGE ) getirirsen hiç bir sıkıntı olmaz ve tüm sorumluluk onların olur..