Ana SayfaPiyasaBorsada takas avantajı başlıyor!---

Borsada takas avantajı başlıyor!

1 / 24
Borsada takas avantajı başlıyor!
05 Eylül 2016 - 14:18 www.borsagundem.com

Önümüzdeki hafta dört günlük bayram tatili nedeniyle Borsa İstanbul’da sadece bir gün işlem yapılacak. Her uzun tatil öncesi olduğu gibi yatırımcılar yine takas avantajından faydalanacak. Bilindiği üzere takas avantajı, sermaye piyasalarındaki T+2 sisteminden doğan bir uygulama. Bunun anlamı ise piyasada hisse senedi ve para işlemi gerçekleştiren taraflara hisse senedi ve paranın iki gün sonunda teslim ediliyor olması. Nitekim bu hafta 8 Eylül’de yapılacak hisse senedi aliminin para ve hisse takası 16 Eylül’de, 9 Eylül Cuma günü yapılacak alım ise 19 Eylül’de gerçekleşecek.

Bu durum, hisse senedi alımı yapan yatırımcıların paralarının ceplerinde kalması ve aynı zamanda da işlemi gerçekleştirmiş olmaları anlamına geliyor. Özellikle kredili pay alım-satım işlemlerinde ödemeler, bayram tatilinin sonrasındaki işlem günlerine sarkacağı için yatırımcılar, kredinin faiz maliyetlerinden de kurtulmuş oluyor. Ayrıca yapılan alımlarda para hem hisse senedinde, hem repoda kalmış oluyor.

ORTA VADEDE AVANTAJLI

Özellikle 2000’li yıllarda, yani faizlerin yüksek olduğu dönemde repo yapan yatırımcılar takas avantajı sayesinde yüksek getiri elde edebiliyordu. Şu anda repo faizlerinin düşük seviyelerde olması takas avantajını eskisi kadar gündeme getirmiyor. Ancak takas avantajının, orta vadede borsada yükseliş beklentisi olan yatırımcılar için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Genel olarak uzun tatiller sonrası piyasanın açıldığı ilk gün endekse satış gelir. Bu nedenle kısa vadeli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için takas avantajının bir anlamı olmadığına dikkat çekiliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir06 Eylül 2016 15:29

    sarkuysanı atlamışlar sarkuysan 3 milyar ciro 125 milyon dolar piyasa değeri ile tek geçilir..yönetici hayri bile yıllar evvel vahapa uçacak kacacak demişti..de ufak bi sorun oldu hayri hisseleri uçtu kaçtı olsun ..

  • Kemal06 Eylül 2016 09:28

    Alim yaptigin anda paraya bloke koyuluyor. Repo falan yapamazsin.