Ana SayfaŞirket HaberleriBatısöke sorusu---

Batısöke sorusu

2 / 2
Batısöke sorusu
21 Eylül 2017 - 09:29 www.borsagundem.com

ZAMANLAMA ÖNEMLİ

SORU- Elimde 10 bin lira para var ve borsada hisse almak istiyorum. Uzun süre tutmaya niyetliyim. Borsa hakkında fazla bilgim yok. Sizlerin görüşü benim için değerli. Ne yapmalıyım? Mesela Akbank alım için uygun mudur?

Umut

CEVAP- Borsada uzun vadeli yatırımda bulunmak kazanç elde etmek için doğru bir seçenek olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Ayrıca hisse seçiminde firmanın gelir ve kârlılığını istikrarlı şekilde artırıp artırmadığı, düzenli temettü ödemesinde bulunup bulunmadığı gibi kıstaslarla işlem hacmi ve alım zamanlaması gibi faktörleri de göz önünde bulundurmalı.

Borsa geldiği aşamada tarihi zirve seviyelerinde bulunuyor. BIST 100 Endeksi 31 Ağustos 2017 günü en yüksek 110.518’i test ederken 20 Eylül 2017 günü kapanışını 105.323’ten gerçekleştirdi. Görüldüğü kadarıyla yaşanan çıkışın ardından şimdilerde kâr satışları ağırlık kazanıyor. borsada yaşanan çıkışın ardından kâr satışları etkili oluyor. Ağustos ayından sonra görülen düşüş bir süre daha devam etse de ardından tepki alımlarının gelmesine yol açabilecektir. Önemli olan ise bu alımların güçlü ve kalıcı şekilde gelebilmesi. Aksi taktirde endeks tepki verse de bir süre sonra tekrar satış baskısının ağırlık bulması gündemde bulunuyor. 

Hisse bazında bakıldığındaysa Akbank olumlu seyrini korumakta. Geçtiğimiz yıl gelir ve kârlılıkta iyi bir performans izleyen şirket, 2017’nin ilk yarısında da büyümesini sürdürdü. Mevcut ivmenin devam etmesi halinde yıl sonunda da kârdaki artışın süreceği anlaşılıyor. Fiyat kazanç oranı 7,73 seviyesinde olmakla birlikte sektör ortalamasının üzerinde bulunuyor. Geçmiş yıl verileri takip edildiğinde Akbank’a ait f/k oranının daime sektör ortalamasının üzerinde bulunduğu gözleniyor. Bu anlamıyla söz konusu durumu olumsuz olarak değerlendirmemeli. Aynı şekilde piyasa defter değeri de makul seviyede bulunuyor. Takas verilerine göre yabancıların payı yüzde 63,67 olup yıl başına göre paylarını bir puanın üzerinde arttırdılar. Tüm bu veriler bir arada değerlendirildiğinde şimdilerde görülen düzeltme hareketinin bir süre daha devam etmesi halinde, uzun vadede hissede pozisyon almak isteyenler için fırsat olarak değerlendirilebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)