Ana SayfaPiyasaEkonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu---

Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu

2 / 8
Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu
27 Aralık 2016 - 10:24 www.borsagundem.com

1-Spor Endeksleri

Spor endekslerinin yükselmesinde, kulüplerin yapmış olduğu yatırımlar, yeni stadyumlar etkili oldu. En çok artış gösteren spor hissesi yaklaşık % 130 ile Trabzonspor olurken onu sırasıyla % 92,76 artış ile Galatasaray ve % 85,20 ile Beşiktaş takip etti. Beşiktaş’ın Vadofone Arena stadını açması ve geçtiğimiz yılı lig şampiyonu olarak kapatması hissenin yükselişinde önemli rol oynadı. Trabzonspor’da benzer şekilde stadyum ve yatırımlarıyla ön plana çıktı. En düşük performansı ise Fenerbahçe hissesinin elde ettiğini görüyoruz. Kulüplerin kendi içindeki gelişmeleri ile birlikte sektör yılı yaklaşık % 57 primli kapattı.

2-Metal Endeksleri

İkinci sektör olarak ise karşımıza Bist metal sektörü çıkıyor. Metal sektörü yılbaşından bu yana yaklaşık %50 yükseliş gösterdi. Sektör içinde en çok yükselen ilk üç şirket ise CEMAŞ, Ereğli ve Cemtaş oldu. CEMAŞ, yılbaşından bu yana yaklaşık % 105 yükseliş gösterdi. Türkiye’nin ham çelik imalatında yaklaşık 50 ton üretim kapasitesi olması bu sektörü ön plana çıkarıyor. Özellikle demir çelik üretiminin genel olarak temel girdisinin demir cevheri olduğunu görüyoruz. Demir Cevheri fiyatlarının düşük olması sektörün girdi maliyetlerini azaltarak bilançolarına pozitif yansıyor. Şirket bazında ise en çok artış gösteren CEMAŞ’ın özellikle Finlandiyalı Componenta şirketinin Türkiye’deki tesislerine talip olması yükselişleri destekledi. Metal Şirketlerini önümüzdeki yıl görüntüsünü yine emtia fiyatları belirleyebilir.

3-Finansal Kiralama Endeksleri

Üçüncü olarak en çok değer kazanan sektörün ise Finansal Kiralama ve Faktöring olduğunu görüyoruz. Bu sektör içinde en çok değer kazanan şirket yaklaşık % 79,60 ile Vakıf Finansal Kiralama olurken, onu sırasıyla % 60,90 ile İş Finansal Kiralama ve % 18,75 ile CreditWest Faktöring takip etti. Genel anlamda faktöring şirketleri için 2016 yılı şirketlerin bilanço anlamında olumlu bir yıl oldu. Sektörün 9 aylık konsolide verilerine göre aktif toplamı % 10,5 artışla 103.577 milyon TL’ye işlem hacminin de % 3,1 artışla 114.133 milyon TL’ye ulaştığını söyleyebiliriz. Bist 100 endeksinde faaliyet gören şirketlere baktığımızda özellikle İş Faktöring ve Vakıf Finansal Kiralamanın ön plana çıktığını ifade edebiliriz. Döviz fazlası olmasıyla da dikkat çeken İş Faktöring, döviz fiyatlarında yaşanan yükselişler sonrası kambiyo karı elde etme beklentisi yükseldi. Bunun da bilançosuna olumlu yansımasını bekleyebiliriz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)