Ana SayfaPiyasaEkonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu---

Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu

3 / 8
Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu
27 Aralık 2016 - 10:24 www.borsagundem.com

1-Ulaştırma Endeksi

En çok düşen sektörlerin başında ise Ulaştırma, Hizmetler ve Gıda sektörü yer alıyor. Ulaştırma sektörü yıl başından bu yana % 30,35, Hizmetler sektörü % 6,19 ve gıda sektörü % 5,16 düşüş yaşadı. En çok düşüş yaşayan hisseler ise Çelebi Hava Servisi, Türk Hava Yolları ve Pegasus oldu. Havacılık sektörünün yıl içinde değer kaybetmesinin temel nedeni olarak Turist sayısında yaşanan azalma ve hava trafiğinin gerilemesi gösterilebilir. Aynı zamanda Türk Hava Yollarının döviz borcunun yüksek olması bilançosunu olumsuz etkilemesi önemli gelişmelerin başında yer aldı. Çelebi Hava hissesi ise bilançonun beklentileri karşılayamaması ve CEO değişikliği gibi etkenler yıl boyunca etkili oldu. Petrol fiyatlarının yıl boyunca düşük seyretmesine rağmen havacılık sektörü hisselerine katkısı sınırlı oldu.

2-Hizmetler Endeksi

İkinci sırada yer alan hizmetler sektöründe ise karışık görüntü dikkat çekiyor. Sektör içinde çok sayıda hissenin olması ve faaliyet alanlarının farklı olması nedeniyle ayrışmalar dikkat çekti. Sektörün yıl boyunca endeksin altında getiri sağlamasında teknolojik ürünler satan şirketlerin düşük performansı etkili oldu. Sektör içinde Bimeks, Teknosa hisseleri ortalama % 45 değer kaybı yaşadı. TL’nin yıl boyunca değer kaybetmesi ve ithal mallarına olan talebin azalması sektörü olumsuz etkilediğini söyleyebiliriz. Sektörün içinde havacılık hisselerinin de yer alması sektör performansını olumsuz etkiledi.

3-Gıda Endeksi

Gıda sektörü hisselerinin 2016 yılında zayıf performans sergilediğini gördük. Asgari ücrette yaşanan artış, asgari ücretle çalışan sayısının fazla olduğu gıda şirketlerini etkiledi. Şirket bazında baktığımızda en çok yükselenin yıllık bazda % 235 ile Banvit hissesi olduğunu görüyoruz. Tavuk eti ihracatının artması ve Banvit’in olumlu bilançosunun hisseyi ayrıştırdığını söyleyebiliriz. Genel anlamda ise Gıda ve içecek sektörü artan maliyetlerle mücadele ettiği bir yılı geride bıraktığını görüyoruz.

  2016 Yılında En Çok Değer Kazanan ve Kaybeden Gelişmekte Olan Para Birimleri

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)