Ana SayfaPiyasaEkonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu---

Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu

4 / 8
Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu
27 Aralık 2016 - 10:24 www.borsagundem.com

1-Türk Lirası

2016 yılında Dolar’a karşı en çok kayıp yaşayan ürün olarak Türk Lirası karşımıza çıkıyor. Yılın genelinde FED ve Trump etkisinin yanında yurtiçinde TL’yi negatif ayrıştıran hikayeler mevcuttu. Yılın başında başbakan değişikliği, 15 Temmuzda yaşanan darbe girişimi, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkenin kredi notunu düşürmesi ve AB üyeliği ilgili yaşanan gelişmelerin yanında, içeride yaşanan terör olayları gibi olumsuz süreçler TL varlıklarını emsallerine oranla daha fazla zayıflattı. Bu sebeple tabloda gördüğümüz üzere TL, yılın başından bu yana Dolar’a karşı yaklaşık %20 ile en çok kayıp yaşayan ürün olarak ön plana çıktı.

2-Meksika Pezosu

Geride bıraktığımız yılda FED’ in faiz artırım süreci tüm gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı kurarken, Meksika Para birimi daha çok ABD seçimleri sonrası değer kaybına uğradı. ABD yeni başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyalarında göçmen politikalarıyla ilgili keskin söylemleri ve bu konuyla ilgili başa geldiğinde ciddi değişikliklere gideceğini belirtmesi, Meksika para biriminde sert değer kayıplarını beraberinde getirdi. ABD’ye en çok göç veren ülke konumundaki Meksika’nın Trump sonrası nasıl bir süreç yaşayacağı belirsizliğini koruyor. Fakat Meksika para birimi, ABD seçimleri sonrası en çok kayıp yaşayan para birimi olarak ön plana çıkarken, 2016 yılının genelinde ise en zayıf ikinci gelişmekte olan para birimi olma özelliği taşıyor.

3-Polonya Zlotisi

AB’nin en büyük altıncı ekonomisi konumundaki Polonya’nın para birimi Zloti, 2016 yılının en çok kayıp yaşayan para birimleri arasında yer alıyor. Para birimini zayıflatan FED’in faiz artırım süreci olarak bilinirken, 2016 yılında en çok Brexit ve Trump etkisinin para birimini vurduğunu görüyoruz. İngiltere referandumundan AB üyeliğine ‘’Hayır’’ kararının çıkması, İngiltere’nin önemli bir ticari partneri konumundan Polonya’yı da olumsuz etkiledi. Polonya Zlotisi İngiltere referandumu sonrasındaki iki işlem gününde %8 değer kaybetti. Kayıplarının önemli bir kısmını telafi etmesine karşın, Kasım ayına gelindiğinde ABD seçimleri sonrası ikinci satış dalgası görüldü ve Trump zaferinin ardından Polonya Zlotisi tekrardan değer kaybetti. Gelişmelerin ardından Dolar/Polonya Zlotisi’nin yıllık yükselişi %7’i aştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)