Ana SayfaPiyasaEkonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu---

Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu

5 / 8
Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu
27 Aralık 2016 - 10:24 www.borsagundem.com

1-Brezilya Reali

Latin Amerika’nın en büyük ekonomisi konumundaki Brezilya’nın para birimi Real, 2015 yılının en çok kaybeden para birimleri arasında yer alıyor. FED’ in faiz artırımına gideceği beklentisiyle Real, 2015 yılında dolara karşı yaklaşık %40 üzerinde kayıp yaşadı. Bunun üzerine Brezilya Merkez Bankası, sert faiz artırımlarına giderek kura müdahale etti ve politika faizini ortalama iki yılda neredeyse iki katına çıkarttı. Politika faizi iki yılda %7’lerden .25’e yükseltti ve uzun bir süre piyasaları bu faizden fonladı. Bunun karşılığında büyüme tarafında feragat eden ülke, uzun süredir resesyondan çıkmaya çalışıyor. Fakat yüksek faiz ve FED tedirginliğinin 2016 yılında nispeten azalması Brezilya Real’ ni yükseltti. Yüksek faizden kaynaklı değer kazanan Real, 2016 yılında Dolara karşı en çok yükselen gelişmekte olan para birimi oldu. Fakat bunun sonucunda uzun süredir resesyon yaşayan bir ülke konumunda yer alıyor.

 2-Rus Rublesi 

Dünyanın en büyük petrol üreticileri konumundaki Rusya’da petrolün seyri ülke ekonomisi açısından oldukça kritik bir önem taşıyor. 2015 yılında petrol fiyatlarının ilk dip yaptığı dönemlerde Avrupa Birliği ve Rusya ilişkilerinin bozulması, aynı zamanda AB’nin Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların etkisiyle Ruble rekor düzeyde değer kaybetmişti. 2015 yılında Dolara karşı %50’lere varan kayıp yaşayan Ruble, 2016 yılına gelindiğinde bu kayıpları telafi etti ve Dolara karşı ’ün üzerinde değer kazandı. Hem geçtiğimiz yılın bir düzeltmesi, hem de OPEC ülkelerinin anlaşması sonrası yükselen petrol fiyatları Ruble’ ye olumlu yansıdı. Ruble 2016 yılında Dolara karşı en çok değer kazanan para birimi konumunda yer alıyor.

3-Güney Afrika Randı

Güney Afrika Randı ise diğer gelişmekte olan ülke para birimleri arasında Dolar karşısında güçlü performans gösteren para birimleri arasında yer alıyor. Bu ülkeyi ayrıştıran konular arasında ise Güney Afrika Maliye Bakanı ile ilgili gelişmeler oldu. Uzun bir süredir Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan’a yönelik yolsuzluk iddialarıyla ilgili suçlamalar söz konusuydu. Ülkeden artan siyasi belirsizlik ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not değerlendirmeleri para birimini negatif ayrıştırmıştı. Fakat son gelişmelerle Maliye Bakanı Pravin’e yönelik suçlamaların geri çekildiğinin açıklanması para birimine olumlu yansıdı. 2015 yılında Dolara karşı %30’a yakın değer kaybeden Güney Afrika Randı, 2016 yılında azalan siyasi tansiyon ile birlikte kayıplarının bir kısmını telafi etti ve en çok yükselen gelişmekte olan para birimleri arasında yer aldı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)