Ana SayfaPiyasaEkonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu---

Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu

6 / 8
Ekonomide 2016 ve 2017'de beklentiler raporu
27 Aralık 2016 - 10:24 www.borsagundem.com

Çinko

Genel anlamda 2016 yılını emtialar yükselişle kapattı. Birçok emtia, ABD’nin yeni başkanın Trump olması sonrası yükselişlerini hızlandırdı. Trump’ın kamu harcamalarını yükselteceğine yönelik beklentiler emtia fiyatlarını pozitif etkiledi. Çinko fiyatlarının hızlı yükselmesinde arz görüntüsünde yaşanan daralma dikkat çekti. Arzın azalması sonrası yükselişler hızlanırken talebin karşılanamadığını gördük. Bu durumda Çinko’nun yükselmesinde ana belirleyici oldu.

Doğal Gaz

ABD doğal gaz fiyatlarının son üç yılda hızlı değer kaybetmesinde ABD’nin geliştirdiği kaya gazı teknolojisi ve etkin kazı yöntemleri sayesinde artan arz etkili olmuştu. Tıpkı petrol stokları gibi doğal gaz stokları da gerek stratejik gerekse yüksek arz nedeniyle rekor seviyelere çıkmıştı. Ancak, yıl başından bu yana doğal gaz stoklarında ciddi azalış dikkat çekti. Stokların azalması sonrası doğal gaz fiyatlarında yükselişler hız kazandı. Petrol fiyatlarında da benzer görüntü yaşandı. OPEC ülkelerinin yanı sıra OPEC dışı ülkelerinin de üretim kesintisine katılması fiyatları destekledi. ABD doğal gaz kule sayıları geçtiğimiz yıl 213’den 81’e kadar gerilemesi üretiminin azaldığını gösteren gelişmelerden biri. ABD’nin doğal gaz ihracatı ise yıl içinde rekor seviyeye yükselmesi fiyatları destekledi.

Brent Petrolü

Brent petrol fiyatlarının yıl boyunca yaklaşık % 46 değer kazanmasında OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim kesintisine yönelmesi etkili oldu. OPEC üretim tavanının 32.5 milyon varile düşürürken, üretim kesintisine OPEC dışı ülkelerde dahil oldu. OPEC dışı ülkelerinin de üretimi azaltmasıyla birlikte fiyatlarda yükselişler hız kazandı. Öte yandan stokların azalış göstermesi fiyatları destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıktığını gördük.

Kakao

Dünyadaki kakao üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alan Fildişi Sahilleri ile Gana’da mevsimlerin Kakao hasatını olumlu yönde etkileyecek nitelikte olması sonrası Kakao fiyatlarında düşüş hız kazandı. 3095 Dolar seviyelerinden yıla başlayan kakao fiyatları, %30,0’a yakın düşüş yaşadı. Hükümet tarafından verilen teşviklerinde üretimi desteklediğini gördük. 2017 yılı içerisinde de, arz ve talep dengeleri fiyatlar üzerinde etkili olmayı sürdürebilir.

Buğday

2016 yılına 471 dolar yakınlarında başlayan buğday, yeni yıla girerken yaklaşık gerileme ile 400 Dolar yakın seviyelerde yer alıyor. Fazla yağışlar nedeni ile ABD, Kanada ve Avustralya tarafında buğday üretimi rekor seviyelere çıktması sonrası fiyatlarda yaşanan geri çekilmeler hız kazandı. ABD Tarım bakanlığının yayınladığı rapordan 2016 - 2017 dönemi için üretimin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiğini gördük. Arzın yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi buğday fiyatlarının düşen trendini sürdürmesine neden olabilir.

Mısır

Brezilya ve Arjantin gibi önemli üretici ülkelerden gelen düşük hasat rakamlarının kalıcı olmaması ve yeniden üretimin yükselmesi mısır fiyatlarının gerilemesinde etkili oldu. Öte yandan güçlü Dolar’ın etkisiyle fiyatlar 300 Dolar’a kadar geriledi. . Yılın son günlerindeki arz ve talep dengelenmesi ile yatay hareket devam ederek fiyatların 340 Dolar seviyesinde dalgalandığı görülmüştür. 2017 yılında ise, arz yönlü sıkıntıların devam edebileceği yönündeki raporlar da göz önüne alındığında mısır fiyatlarının yükseliş trendi içerisinde hareket etmesi beklenebilir.

2016 Yılında Hangi Ürün Ne Kadar Kazandırdı?

2016 yılının Ocak ayında çeşitli ürünlere yatırım yapan bir kişinin aşağıdaki getiri oranlarına göre hangi ürüne yatırım yapsaydı ne kadar kazancı veya kaybı olacağını görüyoruz. Yurtiçi piyasalarda Dolar en çok konuşulan ürün olsa da, aslında Altın’ın yatırımcısına en çok kazanç sağladığını söyleyebiliriz. Ocak ayının başında 1000 TL’si Gram altına yatıran bir kişi yıl sonunda parasını tekrar TL’ye çevirmiş olsaydı 1277’ TL elde etmiş olacaktı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)