Ana SayfaPiyasaBelgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar---

Belgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar

2 / 12
Belgin Maviş’ten yatırımcıya önemli uyarılar
20 Ekim 2014 - 08:52 www.borsagundem.com

BORSA İSTANBUL’UN 75 BİNDE DURMA ÇABASI TAKDİRE LAYIK, SEVİNDİRİCİ

Borsagundem.com - Endekste kısa vadede (5-6 aylık) beklentiniz nedir?

Belgin Maviş: Artık Pollyanna değilim. Çünkü bakış açımdan dolayı, fazla iyimserdim. 2009’dan 2014 sonuna kadar kafamdaki projeksiyon trendin yukarı olacağıydı. 2015 itibarıyla da endekslerde olması gereken realizasyonların geleceği bir süreçti. Dolayısıyla yıl sonuna kadar endeks 60-70 bin olur gibi bir rakam telaffuz etmekten ziyade şöyle söyleyelim; endekste bundan sonra dalgalanmalar olsa bile ilk etapta görülecek rakamlar 70-71 bin bandıdır. Dolardaki yukarı yönlü hareket devam eder ve Avrupa’da Draghi gerekli adımları atamazsa ve Almanya engeliyle karşılaşırsa bundan sonraki süreç içerisinde bunu o kadar kolay sağlayamayabilir. Dolayısıyla endekste kırılma noktası akıllardaki 70 bin desteğinin kırılmasıdır. Geçen sene FED’le başlayan, Gezi olaylarıyla devam eden süreç içerisinde bile endektas 68 binlere kadar bir sarkma görmüştük. Ama şimdi trend değişti, süreçler değişti. 70 bin noktası kırıldıktan sonra o kötü senaryolar devreye girebilir ve bir realizasyon gelebilir.

Borsa İstanbul açısından baktığımda da yeni açılımları ve adımları var. Öncelikle kendini yeniliyor. Nasdaq’la yapmış olduğu bir takım anlaşmalar ortada. Bunlar yeni bir perspektif kazandırabilir. Daha canlı, daha dinamik bir borsa, daha halka arzı özenli bir borsayla karşılaşabilir miyiz, bunlar iyimser beklentilerim.

Ama aylardır yazmadan edemediğimiz, tutuklu kaldığımız öyle bir FED faktörü var ki! FED Başkan Yardımcısı Fischer son noktayı koydu bana göre. Benim satır aralarından çıkarttığım, Fischer dedi ki: “Biz FED olarak sıradan bir merkez bankası değiliz ve bunun sorumluluğunun da farkındayız. Bunun sürekli gündeme getirilmesinde de rahatsızız. Ama dikkat ettiğimiz iki tane önemli kriter var. Biz para basma ve fonlamayla gittik. Ama şimdi bakış açımızı biraz değiştirdik. Sanayi üretimindeki artış ve enflasyonda yüzde 2 hedefini yakaladıktan sonra biz faiz arttırırız”. Bunun Türkçe meali, ‘Bunun öncesinde yapılan her konuşma gereksiz konuşmadır’. Biz bunlara bakıyoruz. Ama işsizlik ve istihdam kısmını da göz ardı etmiyoruz. Çünkü o çözemediği bir sorun. Şimdi piyasalar neyi bekliyor? FED’den yani Yellen’den bir hayat öpücüğü. Yellen ise o hayat öpücüğünü vermeyebilir.

Borsa İstanbul biraz daha farklı. 75 binde durma çabası takdire layık ve sevindirici. Ama burada ne kadar kalabilir? İşte bu muamma. Sürekli 75 bin 500’ü görüyor ve geri çekiliyor. Bu satış için son fırsatlar mı buna bakmak gerekiyor. 2.77 seviyesinde duran bir dolar, 2.58 seviyesinde duran bir sepet ve 1.26 seviyesinde duran bir parite var. Nereye kadar? İşte bunların hepsi cevap arayan sorular. Bu soruların cevabı da 28-29 Ekim’de yapılacak FED toplantısında çözülecek aslında. Muhtemelen o tahvil azaltımı programı sona erecek. Ondan sonra bir yol haritası çıkacak. Bundan sonraki ‘kılavuzumuz bunlar olacak’ diye düşünüyorum. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ankara21 Ekim 2014 00:03

    uyarılar güzel ama bizdeki şirket sahipleri.sorumluluk almıyor hatasını yatırımcı ödüyor örneğin akın ipek hocanın gülüşüne malım heba dedi hisseler bir yıldan beri belini doğrultamıyor. akın ipek bedelini ödemeli yatırımcı değil.