Ana SayfaPiyasaBeşiktaş ve Aslan Çimento sorusu---

Beşiktaş ve Aslan Çimento sorusu

2 / 2
Beşiktaş ve Aslan Çimento sorusu
15 Haziran 2017 - 08:27 www.borsagundem.com

BU YIL TEMETTÜ YOK

SORU- Aslan Çimento ne zaman sermaye artırımı yapar? 

Mehmet 

CEVAP- Şirketler gerek duymaları ya da ihtiyaçlarının oluşması halinde bedelli sermaye artırımına gidebilirler. Bu şekilde dışardan gelen kaynak ile mali yapılarını güçlendirmeleri ya da gerçekleştirecekleri bir yatırımı tamamlamaları mümkün olabilmektedir. Aynı şekilde yıl içinde elde ettikleri kârı ortaklara dağıtmak yerine şirket bünyesinde tutarak bedelsiz sermaye artırımına gidilmesi de alternatif bir diğer yoldur. Böylesi bir durumda ise hissedarlara payları oranında hisse senedi verilmektedir. 

Aslan Çimento’nun geçmiş yıl sermaye yapısı incelendiğinde sık sık sermaye artırımına giden bir yanı olmadığı görülüyor. Şirket 1993 yılından bu yana sadece iki defa sermaye artırımına gitti. 1993 yılında bedelsiz sermaye artırımında bulunurken son sermaye artırımı 2011 yılında gerçekleşti. Şirket Mart 2011’de 6,4 milyon TL olan sermayesini bedelli artırarak 73 milyon TL’ye çıkardı. Firmanın sermaye artırımı konusundaki geçmiş politikası göz önüne alındığında yakın bir zamanda böylesi bir yola girmesi beklenmemeli. Öte yandan şirketin düzenli bir kârlılık yapısına sahip olduğu gözleniyor. Buna bağlı olarak her yıl düzenli nakit temettü ödemesinde bulunmakta. Son olarak geçtiğimiz yıl brüt yüzde 67,43 oranında kâr payı dağıttı. Bu yıl ise sermaye artırımında bulunmayacağı gibi kâr payı da vermeyecek. Konuyla ilgili yapılan açıklamada 2016 faaliyet döneminde elde edilen kârın olağanüstü yedeklere aktarılacağı belirtildi. Gereççe olarak da finansal yapısının güçlendirilmesi gösterildi. 

Tüm bunlardan ayrı olarak firmanın 2017 üç aylık dönem sonu kârında kayda değer bir düşüş yaşandığı gözlenmekte. Düşen cirosuyla birlikte dönem kârı da geriledi. Mevcut kârlılığa göre fiyat kazanç oranı ve piyasa defter değeri hayli yüksek kalıyor. Bu durum hissenin çıkış potansiyelin artırması için kârın yükselmesini zorunlu kılmakta.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)