Ana SayfaPiyasaBilanço okumanın püf noktaları---

Bilanço okumanın püf noktaları

3 / 7
Bilanço okumanın püf noktaları
05 Kasım 2014 - 14:48 www.borsagundem.com

‘’DİP NOTLARA DA BAKILMALI’’

Bilançolarda dipnotların da önemli olduğunu hatırlatan analistler, bu kapsamda şirketlerin yabancı para açık pozisyonun da takip edilmesini öneriyor. Bilançoları okurken şirketlerin toplam satışı ile ihracat ve iç pazar dağılımına da bakılması gerektiğini kaydeden analistlere göre, bu veriler aracılığı ile şirketin içeride ve yurtdışındaki büyüme potansiyeli görülebi¬lir. Yatırımcılar da bunlara bakarak büyüme potansiyeli dengeli şirketleri belirleyebilir.
Öte yandan hisse senedi seçiminde yatırımcılara bilançoyla ilgili olmasa bile düzenli temettü veren şirketleri izlemeleri de öneriliyor. Hatta bazı analistlere göre, bu şirketlere öncelik verilmeli. Çünkü analistlere göre, düzenli temettü veren şirketler diğerlerine göre daha sağlıklı yapıya ve kuvvetli nakit akışına sahip oluyor. Öte yandan analistler şirketlerde kârın kaynağı ile ciro artışının irdelenmesi konusunda da hemfikir. Ciro artışını incelerken şirketin satışlarında herhangi bir sorun yaşayıp yaşamadığını görmek için geçmiş yıl verileriyle kıyaslama yapılması tavsiye ediliyor. Ciro artışı, şirketin devamlılığı ve faaliyetlerinin sürekliliği açısından önemli bir veri olarak kabul ediliyor.
Yine analistlere göre, bir şirketin faaliyet karındaki artış da aynı gerekçelerle izlenmeli. Faaliyet karında da önceliğin şirketin esas faaliyetlerinden kar elde edip etmediğine verilmesi ve geçmişle karşılaştırılması öneriliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)