Ana SayfaPiyasaBilanço okumanın püf noktaları---

Bilanço okumanın püf noktaları

6 / 7
Bilanço okumanın püf noktaları
05 Kasım 2014 - 14:48 www.borsagundem.com

"ÖZ SERMAYE YÜKSEK OLMALI"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut’a göre de yatırımcılar açıklanan gelir tablosu ve bilançolarda net karın, satış geliri ve esas faaliyet karı ile beraber artmasına dikkat etmeli.
Net karın esas faaliyet karı ve satış geliri ile beraber artmasının, şirkette görülen kar artışının güvenilir olduğunu ve de kaynaklanabilir. Bu da güvenilir değildir. Ayrıca bilançoda açıklanan dönen ve duran varlıklar, kısa ve uzun vadeli borçlarla karşılaştırılmalı. Şirketin net borç rakamı kontrol edilmeli. Mali ve likit durumunda sorun olan bir şirket, net karını artırsa dahi riskli kabul edilebilir. Bu da fiyatlama açısından negatiftir. Şirketin mali oranlarının yanı sıra net döviz pozisyonu kontrol edilmeli. Döviz yükümlülüğü yüksek olan şirketler, piyasalarda dalgalanma olduğu dönemlerde olumsuz etkilenir. Bunlarla beraber şirketin öz kaynağı kesinlikle ödenmiş sermayesinden yüksek olmalıdır” diyor.
Karabulut’a göre, bilanço ve gelir tablosunda, satış geliri, esas faaliyet karı, net karın beraber yükselmesi, net borç pozisyonun yüksek olmaması, öz kaynağın ödenmiş sermayeden yüksek olması da diğer önemli kriterler.
Ayrıca uzun vadeli eğilimlere bakıldığında öz sermaye büyüme oranının yüzde 15 üzerinde olmasının yatırımcı açısından olumlu olduğunu kaydeden Karabulut, “Ancak öz sermaye büyümesinin fiyatlanmış olabileceği de gözden kaçmamalı. Çünkü Borsa İstanbul’da öz sermaye büyüme oranı oldukça güçlü, ancak emsallerine göre oldukça pahalı hisseler de var” diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)