Ana SayfaPiyasaBilanço okumanın püf noktaları---

Bilanço okumanın püf noktaları

7 / 7
Bilanço okumanın püf noktaları
05 Kasım 2014 - 14:48 www.borsagundem.com

Analizde kullanılan veriler

Aktif kârlılık: Bu veri, şirketin yaptığı yatırımın karlılığını, diğer bir deyişle aktif değerlerin ne ölçüde verimli kullanıldığını gösterir. Aktif karlılığındaki artış, şirketin kaynaklarını etkin bir şekilde kullandığının göstergesidir.
(Net kar/Aktif toplamı] x 100
Net kar marjı: Bu marj, şirketin net karının net satışı içerisindeki payını belirtir. Şirketin satışlarının kara yansıma payını gösteren bu oranın yüksek çıkması ve geçmiş dönemlere göre artış eğilimi göstermesi, şirketin verimli çalıştığını gösterir.
(Net kar/Net satışlar] x 100
FAVÖK: Açılımı finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar olan bu verinin artıda olması, analistler için en önemli kriterlerdendir. faaliyetinden kar edip edemediği ve ekonomideki toparlanmaya katılıp katılamadığı bu veriyle anlaşılır.
Esas faaliyet dışı finansal gelirler: Esas faaliyetler dışında finansal araçlardan kaynaklanan faiz, kur farkı, alım-satım kar/zararı, değer artışı, temettü gibi finansal gelir ve giderler bu kalemlerde gösterilir.
Satış karlılığı: Sanayi şirketleri için satış gelirleri, bankalar için net faiz geliri, sigorta şirketleri içinse 'genel teknik bölüm dengesi' esas alınır. Elde edilen karın brüt ya da net satışlar içindeki oranını gösterir.
(Net kar/Satışlar] x 100
 Cari oran: Dönen varlıkların kısa vadeli borçlara oranını verir. Dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar, şirketin kısa süreli borçlarını ödeyebilme gücünü ve net işletme sermayesinin yeterli olup olmadığını gösterir.

İDİL TARAKLI - PARA DERGİSİ

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)