Ana SayfaPiyasaDolarda kritik seviye ne? BİST'te seyir ne olur?---

Dolarda kritik seviye ne? BİST'te seyir ne olur?

1 / 2
Dolarda kritik seviye ne? BİST'te seyir ne olur?
05 Temmuz 2017 - 13:47 www.borsagundem.com

Dolar/TL

Yukarıda günlük bazlı dolar/TL grafiği verilmiştir. Grafik üzerindeki siyah çizgiler Eylül 2016’daki diplerden (2.92 – 2.93 TL civarı), Ocak ayında görülen tarihi zirveye (3.94) çizilen Fibonacci düzelme seviyelerini göstermektedir. Fibonacci’ye göre % 38.2 seviyesine karşılık gelen 3.55 TL oldukça önemli bir seviye. Sene başından beri kurun bu seviyeye yaklaştığı veya altına geçtiği dönemlerde dolara olan talebin arttığı görülüyor. Haziran ayında kurun ağırlıklı olarak 3.50 – 3.55 aralığındaki 5 kuruşluk bantta dalgalandığı görüldü. Ayrıca, fiyat kısmında haziran ayında gözlenen dibin nisan ayında gözlenen dipten daha aşağıda olmasına karşın; aşırı alım – satım göstergesi olan RSI’daki diplerin daha yukarı olması pozitif aykırılığa, yani teknik olarak yukarı yönlü olası harekete işaret etmekte idi. Yakın dönemde doların küresel olarak yaşadığı değer kaybına ve enflasyondaki yükseliş trendinin durmuş olmasına karşın dolar/TL’nin 3.50 TL’nin altında kalıcı olamaması bu seviyeyi son derece kritik bir hâle getirdi. Devam eden jeopolitik risklere ek olarak, Fed ve ECB’ye yönelik beklentilerin bir miktar daha şahin tarafa kaymasının etkisiyle son günlerde gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki değer kayıplarının hızlandığı görülmekte. Yakın dönemde yaptığımız değerlendirmelerde; teknik dinamiklere göre dolar/TL’de 3.55 TL seviyesinin yukarı kırılması durumunda kurda hızlı bir şekilde 3.58 ve devamında 3.63 civarlarına doğru hareketlenme görülme olasılığının yüksek olduğunu belirtmekteydik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Kurda bugün gözlenen hareketlerin büyük ölçüde teknik bir tepki olduğunu ve TL’nin benzer ülke para birimlerine kıyasla ciddi manada negatif ayrışmasını gerektirecek çok önemli bir gelişme olmadığını düşünüyoruz. Dolar/TL’de 3.55 TL üzerinde kalındığı müddetçe 3.63 TL civarına kadar yükseliş görülmesi beklenebilir. Mevcut jeopolitik gerginlikleri ve önemli merkez bankalarına ilişkin beklentileri dikkate aldığımızda dolar/TL’nin orta – uzun vadeli seyri açısından aşağıdan ziyade yukarı yönlü risklerin bir miktar daha ağır bastığını düşünmekteyiz. Olası gerilemelerde 3.50 – 3.55 TL aralığın en kritik destek bölgesi olarak izlenmeye devam edilebilir.

BİST-100

Borsa İstanbul’da sene başından bu yana oluşan yukarı yönlü trend genel olarak korunmaya devam ediyor. Geride kalan 7 – 8 aylık dönemde BİST-100’de gözlenen ciddi prime karşın BİST-100 endeksinin hâlen diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına kıyasla iskontolu olduğunu söylemek mümkün. Dünyada birçok endeksin cari piyasa çarpanları tarihsel ortalamalarının üzerinde değerler alırken, BIST henüz kendi ortalamalarını dahi yakalayamamış durumda. Bu durum, bir süre daha BIST’in emsallerinden pozitif ayrışmasını sağlayabilecek bir etken. Endeks Mayıs sonu ile Haziran ayı başlarında ağırlıklı olarak 96.900 – 99.300 aralığındaki yaklaşık 2400 puanlık bant aralığında dalgalanmıştı. Teknik olarak, bu kanalın kırılması ve 100.000 psikolojik direncinin aşılması sonrasında, kırılma yönünde yaklaşık kanal boyu kadar bir hareket görülmesi bekleneceğinden 101.700 teknik hedef konumuna gelmişti. Endekste sene başından bu yana gözlenen prim ve tarihi zirve seviyelere gelinmiş olduğu olması göz önüne alındığında kısa vadede gözlenebilecek olası kâr satışları normal karşılanabilir. Bu durum ayrıca, endeksin son günlerde endeksin yurtdışı piyasalarla olan korelasyonunun ve kur tarafındaki seyre olan hassasiyetinin de bir miktar artmasına neden oldu. Olası geri çekilmelerde 100.450 gün içi destek olarak öne çıksa da endeksteki yukarı yönlü eğilimin korunması açısından sene başından bu yana devam eden yükseliş trendine karşılık gelen 99.500 - 100.000 üzerindeki seyrin korunması kritik onem arz etmektedir. Toparlamak gerekirse, endeksteki yukarı yönlü iştahın hâlen korunduğunu söylemek mümkün. Bununla birlikte, küresel olarak lokal bazlı biriken riskler ve endeksin bulunduğu seviyeler dikkate alınarak zirvelerden gelecek düzeltmenin sertleşebilme ihtimaline karşı BIST’in taşıdığı potansiyeli takip ederken, mutlaka bir stop loss (zarar kes) stratejisine bağlı kalınması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu anlamda 99.500 – 100.000 civarları endeks bazında stop loss için takip edilebilir. Bu destek bölgesinin kırılması durumunda kısa sürede 97.000 – 97.500 civarlarına kadar sürebilecek bir düşüş gözlenme olasılığı kuvvetlenecektir.

Erol Gürcan - Gedik Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mercan dede05 Temmuz 2017 14:45

    ekonomi piyasasının en iyi yorumcularından harika adam ziya akkurt 3.7 hedef koymuş.hedefleri isabetli biri..takip edin derim.